În vizită la Chișinău. T. Băsescu, atacat dur de V. Voronin

Data publicării:
vladimir voronin - mfax

Într-un interviu acordat postului TV 7 luni seară, actualul lider al comuniștilor din Republica Moldova nu a ezitat să compare vizita lui Traian Băsescu, cu cea făcută în aceeași zi în anul 1941 de mareșalul Ion Antonescu, la începutul campaniei din est din Al Doilea Război Mondial.

„Pe 17 iulie 1941, Antonescu a venit pentru prima oară în Moldova, la Bălți. Când a venit Antonescu, a deschis patru lagăre de concentrare la Bălți și la Chișinău. Credeți că Băsescu vine dinadins pe această dată sau este o simplă coincidență? Credeți că în politică totul este coincidență? Fasciștii germani și români au ocupat teritoriul Moldovei”, a declarat Vladimir Voronin, președintele Partidului Comunist din Republica Moldova.

Fostul președinte a mai declarat că nu are de gând să se întâlnească cu șeful statului român. De altfel, chiar de la începutul lunii, Vladimir Voronin și-a exprimat iritarea față de prezența lui Traian Băsescu în Republica Moldova.

„Cine l-a invitat pe Băsescu să vină aici în sală și să explice cu ce sens și ce scop are această vizită? Nu văd niciun sens ca această persoană, încă nu se știe dacă e trează sau beată, ce face în România, și voi îl invitați aici”, a spus Vladimir Voronin.

În urmă cu două luni, în 14 mai, liderul comuniștilor îl acuza pe Traian Băsescu de presiuni asupra politicienilor din Republica Moldova.

„Eu știu despre acele telefoane pe care le dă zilnic domnul Băsescu conducerii republicii, toată săptămâna asta. Chiar și seara, fiind în stare de ebrietate. Asta, așa, la telefon”, afirma Vladimir Voronin la acea vreme.

Mai mult, pe 28 iunie, când s-au împlinit 73 de ani de la invadarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică, Vladimir Voronin i-a „felicitat” pe moldoveni pentru că ar fi fost „eliberați” de Armata Roșie, de sub „ocupația românească”.

Programul președintelui

Președintele Traian Băsescu va avea mâine, 17 iulie, o serie de întâlniri oficiale la Chișinău, conform programului afișat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Potrivit portalului moldovean de știri Unimedia, protestele pe timpul vizitei lui Traian Băsescu sunt interzise. O decizie în acest sens a fost luată de Judecătoria Centru.

• ora 10.00 - ceremonia primirii oficiale de către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti;

• ora 12.00 - convorbiri cu prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă;

• ora 12.35 - convorbiri cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman;

• ora 16.00 - convorbiri cu primarul Municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă;

• ora 16.30 - convorbiri cu președintele Partidului Liberal-Democrat, Vladimir Filat;

• ora 16.50 - convorbiri cu președintele Partidului Democrat, Marian Lupu;

• ora 17.10 - convorbiri cu președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu;

• ora 18.30 - întâlnire cu lideri de opinie și cu lideri ai societății civile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri