ÎNCĂ UN AN DE CRIZĂ. 2013 nu arată deloc promiţător pentru români

Data publicării:
16 2012malina-38928

În primul rând, anul viitor aduce o veste bună, cel puţin în teorie, pentru angajaţii din sectorul bugetar.

Salariile vor fi întregite, la nivelul din iunie 2010 când Executivul a decis tăierea lor cu 25%. În buzunarul oamenilor nu se va simţi însă mare lucru.

Cei 7,4% pe care îi vor primi în plus din ianuarie nu înseamnă mai nimic, având în vedere că preţurile alimentelor au crescut, iar leul s-a depreciat cu 10% faţă de euro, de la începutul anului şi până acum. În schimb, pentru această mărire de salarii Guvernul scoate de la bugetul de stat 1,8 miliarde de lei.

Ianuarie vine şi cu alte veşti proaste: accizele la ţigări, cafea şi carburanţi se măresc, iar acest lucru se va resimţi în preţul produselor cu circa 4%. Vom avea facturi mai mari la gaze şi la căldură, la care se adaugă şi o iarnă deosebit de geroasă, anunţată de meteorologi, care va afecta cel mai probabil şi exporturile.

Tot anul viitor România are de plătit cea mai mare tranşă - 5 miliarde euro - din împrumutul luat de la FMI în 2009. Guvernul trebuie să împartă banii cu mare atenţie, pentru că şi-a asumat un deficit bugetar de 1,7%, mai mic decât cel de anul acesta, când a fost 2,2% din PIB.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri