Incendiu devastator la un depozit de deșeuri din magneziu și cauciuc, între Râșnov și Predeal

Data publicării:
dd

Actualizare 7:00: La această oră mai există un singur focar de incendiu.

Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt ISU Brașov, a declarat la Digi24 că la ora 7, duminică dimineața, mai exista un singur focar de incendiu.

Ard reziduuri de magneziu pe o suprafață de 20 de metri pătrați. Acest focar a fost supravegheat întreaga noapte de două echipaje. A fost o intervenție foarte dificilă. Au fost multe reziduuri de substanțe periculoase. Am reușit în cele din urmă să localizăm incendiul înainte să se extindă la depozitul de cherestea aflat în imediata apropiere”, a declarat Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt ISU Brașov. Acesta a precizat că magneziul în contact cu apa se autoaprinde și că de acea intervenția a fost foarte dificilă.

Purtătorul de cuvânt al ISU Brașov a mai spus că se ia în calcul și ca deșeurile de magneziu să nu fi fost depozitate corespunzător.


Focul a izbucnit într-o fostă fermă de animale, folosită ca depozit de deșeuri periculoase. Unul dintre martori spune că înainte de declanşarea incendiului a auzit un zgomot caracteristic unui scurtcircuit electric.

„S-a auzit o bubuitură. Şi pe urmă butoaiele cu motorină. Au început să sară în sus, să bubuie. Se vedea ca nişte flăcări în sus”, povestește bărbatul.

Paznicul depozitului a fost primul care a încercat să stingă focul, dar extinctoarele pe care le-a avut la dispoziție nu i-au fost de folos. Şi-a dat seama că incendiul scăpase de sub control pentru că focul se extindea cu repeziciune. Când a alertat autorităţile, flăcările aveau deja peste șase metri înălţime.

„Ne-am dat la o parte din cauză că sărea flăcări tari de tot când ajungeau la apă”, povestește el.

În hala unde a izbucnit incendiul erau depozitate deșeuri din magneziu și cauciucuri adunate de la fabricile din zonă. În halele vecine, însă, erau tone întregi de solvent, vopseluri și cherestea.

„Din cauza faptului că incendiul a cuprins deşeuri periculoase de magneziu, flăcările au o intensitte deosebit de puternică şi există pericolul degajărilor de fum toxic. Pompierii nu pot stinge acest incendiu decât cu două substanţe: nisip uscat sau praf de ciment. De asemenea, pentru răcirea zonelor aflate în pericol se foloseşte spumă lichidă”, transmite Claudiu Loghin, reporter Digi24.

În total am avut 20 de autospeciale. Am reuşit cu greu să localizăm incendiul să nu se transmită mai departe la un alt depozit de materiale lemnoase”, declară col. Stelian Rechițean, inspector șef ISU Brașov.

La nici 500 de metri de locul incendiului există un centru de echitație, la doi kilometri o unitate militară și un centru de tratare a gazului metan, iar până la cea mai apropiată localitate sunt aproximativ patru kilometri. Administratorii depozitului refuză să dea explicaţii.

Angajaţii depozitului nu vor putea face același lucru și în fața anchetatorilor, care au început deja cercetările pentru a afla de ce a izbucnit focul și cine e responsabil pentru pericolul creat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri