Incendiu la terminalul „Plecări” de pe aeroportul Otopeni. Intervenție cu bâlbâieli

Data actualizării: Data publicării:
pasageri evacuati otopeni

Un incendiu care a izbucnit într-un restaurant din aeroportul Otopeni a făcut ca terminalul „Plecări” să se umple de un fum gros, duminică dimineață, ceea ce a dus la mutarea a sute de călători de la parter într-o altă zonă. Nimeni nu a fost rănit, dar incidentul a relevat o pregătire insuficientă pentru astfel de ocazii. Călătorii au acuzat dezorganizarea și lipsa de comunicare din partea aeroportului, iar potrivit unor surse Digi24, n-ar fi funcționat sistemul special de avertizare a călătorilor în caz de incendiu. Ulterior, oficialii aeroportului au explicat că acesta a fost dezactivat intenționat, pentru a nu crea panică.

Foto: Alexandru Bogdan Burtea

ACTUALIZARE 17:30 Incendiul a fost stins destul de repede, dar s-a degajat o cantitate foarte mare de fum pe tubulatură, dar și la nivelul spațiului respectiv, la nivelul restaurantului și ulterior pe celelalte spații de trecere, pe coridoare și în zona de așteptare. Asta pentru că pe hota respectivă exista ulei și grăsime, care au produs mult fum.

Pasagerii acuză personalul aeroportului că nu a intervenit prompt. Marian Ionescu a declarat la Digi24 că abia după 40 de minute a venit un angajat și le-a spus călătorilor să se mute înspre zona „parcări”, dar nu le-a oferit vreo explicație. Prin difuzoare nu s-a făcut niciun anunț.

Oficialii Aeroportului Otopeni spun că s-a intervenit prompt și că incendiul a fost stins în două minute. Nu s-a anunțat pe sistemul de sonorizare al întregului terminal, pentru că asta ar fi putut crea panică în rândul celor 2.800 de pasageri care se aflau în zonă, iar cei mai mulți dintre ei se erau în altă parte decât în cea afectată de incident.

Ancheta va fi preluată de specialiștii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Aceștia vor verifica imaginile stocate pe camerele de supraveghere, dar și toate informațiile stocate pe sistemul de securitate. Vor stabili dacă restaurantul de la care a pornit incendiul a gestionat bine situația și dacă se face vinovat de izbucnirea focului, dar și dacă personalul aeroportului și-a făcut treaba corespunzător.

ACTUALIZARE 9:00 Reprezentanții Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti spun că traficul aerian se desfășoară normal pe Aeroportul Otopeni, fără să fie afectat de incendiul inbucnit la un fast-food.

În aeroport erau 2.300 de pasageri, din care au fost evacuați peste 500.

Potrivit surselor Digi24, sistemul de avertizare de incendiu n-ar fi funcționat. Este vorba de niște mesaje standard care ar trebui să se audă în aeroport și să-i avertizeze pe oameni, indicându-le cele mai apropiate ieșiri, în caz de incendiu.

Terminalul are autorizație de la pompieri.


Incendiul s-a declanșat cel mai probabil la o hotă a restaurantului, în jurul orei 7:00, și arde mocnit pe tubulatură, dar nu pune probleme pompierilor. Nimeni nu a fost rănit, a declarat la Digi24 Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București.

Principala provocare este acum evacuarea fumului, care se va face cu ajutorul ventilatoarelor. 

Cursele ar putea avea întârzieri.

Un pasager a relatat la Digi24 că s-au auzit alarmele de incendiu, timp de 5-10 minute, iar terminalul s-a umplut de fum. Principala nemulțumire a călătorilor a fost că nu li s-au oferit informații și că au aflat ce se întâmplă din media. În plus, ei acuză dezorganizarea, pentru că niciun angajat al aeroportului nu a fost prezent pentru a-i îndruma. A existat o anumită temere în rândul călătorilor, dar totuși nimeni nu a intrat în panică, a relatat un pasager.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri