Sari la conținut
News Alert

Incendiu la un azil bătrâni din București: un mort şi 19 răniţi. Clădirea nu avea autorizație de securitate

O persoană și-a pierdut viața, iar 19 au fost transportate la spital, după ce un incendiu a izbucnit, sâmbătă dimineață, la un azil de bătrâni din București de pe Aleea Păcală, din sectorul 3 al Capitalei, situat în apropierea stației de metrou Mihai Bravu. Focul a izbucnit la etaj și a cuprins acoperișul și mansarda, apoi s-a extins la un imobil învecinat, nelocuit, și la un service auto. Procurorii au deschis un dosar penal. Căminul de bătrâni nu avea aviz de securitate la incendii.

8

FOTOGALERIE Inquam Photos / Octav Ganea (clic pe prima imagine pentru a le vedea pe toate celelalte)

Citiți și:  Incendiu la azil | Pompier: Bătrânii imobilizaţi strigau disperaţi. O persoană era cuprinsă de flăcări

ACTUALIZARE 11:10 Clădirea în care funcționa azilul nu avea autorizația necesară pentru securitate la incendii, au anunțat reprezentanții ISU. Inițial, a fost vorba despre o locuință, construită în 2002, pentru care nu era nevoie de autorizație specială. Ulterior, în 2009, s-a dat un aviz de securitate de incendiu pentru a transforma destinația imobilului din locuință în pensiune-hostel. După terminarea lucrărilor, era necesară o nouă autorizație, care nu a mai fost solicitată. În prezent, clădirea funcționa ca azil de bătrân, or imobilele care funcționează ca centre de îngrijire a sănătății au nevoie de autorizații speciale de securitate la incendiu. Beneficiarii clădirii nu făcut însă demersuri în acest sens, așa cum ar fi trebuit.

ACTUALIZARE 11:00 Au fost 20 de victime, în incendiul violent, care s-a extins şi la alte două clădiri. În majoritatea cazurilor e vorba de intoxicație cu fum. O persoană are o luxație de umăr, o alta e posibil să fi suferit arsuri ale căilor respiratorii. Ele sunt ținute sub supraveghere la spitalul Pantelimon. Printre victime e și un pompier, care s-a rănit la cap în timp ce acționa pentru stingerea incendiului.

Trei ore s-au luptat cei aproximativ 50 de salvatori cu flăcările, ajutaţi de 10 maşini. Poliţiştii şi procurorii au deschis un dosar penal și au început ancheta. Autorităţile verifică şi documentaţia căminului privat. Administratorii azilului au fost chemaţi deja la audieri la Poliţia Capitalei. 

Alarma s-a dat la şase minute după ora 6 dimineaţa. Flăcările puternice au cuprins cu repeziciune clădirea cu două etaje și mansardă în care funcţiona căminul de bătrâni Sole.

Primele echipaje au solicitat întăriri, aşa că, în următoarele zeci de minute, străduţele din zonă au fost complet blocate de autospecialele de la Pompieri şi SMURD.

„Spaţiul de acces a creat probleme, străduţa care este şi înfundată, şi alimentarea cu apă a autospecialelor încercăm să o facem din râul Dâmboviţa, dar tehnica mai creează şi vidul coloanei de apă”, a declarat Flaviu Chiscop, inspector-șef la ISU București.

Norocul pompierilor în această misiune a fost că imobilul este aproape de râul Dâmboviţa. Trei autospeciale au fost conectate direct la râu. Au luat apa de aici şi au dus-o în două direcţii - către zona din spate, dar şi către zona din faţă a clădirii cuprinse de flăcări.

32 de persoane au fost evacuate din clădire, dintre care peste jumătate pacienţi.

„Sunt 20 de persoane care au fost îngrijite, fiind un azil de bătrâni. 19 au fost salvate de echipele pompierilor şi au fost transportate de SMURD și de Ambulanță la spitale. O persoană, din păcate, o declarăm decedată”, a anunțat Raed Arafat, ședul DSU, în jurul orei 7:30.

Incendiul a fost stins abia în jurul orei 9:00. Autorităţile au activat planul roşu de intervenţie.

Trebuie spus că majoritatea erau persoane care erau imobilizate la pat, iar acesta a fost şi motivul pentru care au fost şi transportate la spital.

Flăcările au cuprins o altă clădire, vecină, dar şi un service auto, în care erau depozitate cantităţi mari de anvelope.

Fumul a fost extrem de dens, iar pompierii au trimis deja mesaje către locuitorii aflaţi în imediata apropiere să închidă ferestrele, pentru că fumul era extrem de înecăcios.

Autorităţile locale caută soluţii pentru cazarea bătrânilor, dar şi a celor afectaţi de extinderea flăcărilor.

„Este un centru privat, noi încercăm să îi ajutăm, vor trebui să intre în centrele noastre de bătrâni, iar la vecini vorbim de un service, vedem ce va fi acolo, cei cu casa de lângă, să vedem cum să le asigurăm o masă caldă, un acoperiş deasupra capului”, a declarat la Digi24 Honoriu Circa, manager al Sectorului 3.

ACTUALIZARE 8:10 Spitalele la care au fost transportate 19 dintre persoanele evacuate: Pantelimon - 7, Urgență Floreasca - 5, Sf. Ioan - 2, Bagdasar - 3, Spitalul Județean Ilfov - 1, Universitar - 1. 

ACTUALIZARE 7:59 Un pompier, cel mai probabil intoxicat cu fum, a avut nevoie de îngrijiri medicale. A fost preluat de medicii de la SMURD. A fost scos de colegi, dar este conștient. El se afla în cea de-a doua clădire, de unde iese foarte mult fum.

ACTUALIZARE 7:54. Incendiul este localizat în acest moment și nu mai există niciun pericol. Pompierii cercetează imobilul care adăpostea azilul. Incendiul s-a extins la o clădire învecinată care are două etaje și mansardă. Pompierii au reușit să instaleze motopompe și se aprovizionează cu apă direct din Dâmbovița. Le cer oamenilor din cartier - în condițiile în care în jur sunt blocuri de locuințe -  să stea un ușile și geamurile închise.

ACTUALIZARE 7:27 Secretarul de stat Raed Arafat anunță că o persoană a murit. Ea a fost surprinsă de flăcări, în interior. În total, în azil erau îngrijite 20 persoane, iar 19 au fost salvate.

Una dintre persoanele transportate la spital a căzut pe scări și are o luxație.

Flăcările s-au extins și la un service auto. 

Pompierii dau însă asigurări că au surse suficiente de apă, alimentându-se inclusiv de la acest service auto. Arde o suprafață de peste 200 de metri pătrați, spun pompierii. Norul de fum este destul de dens, iar pompierii au sfătuit locuitorii din apropiere să închidă ferestrele, dar să nu intre în panică.

 

ACTUALIZARE 7:18. Potrivit ISU, 32 de persoane au fost evacuate, iar în clădire nu se mai află nimeni, potrivit ISU București.

17 persoane intoxicate cu fum sunt transportate către spitale din București și Ilfov. Toate sunt conștiente. Nimeni nu ar fi suferit arsuri.

Clădirea învecinată către care s-a extins focul este o anexă a azilului și nu se aflau oameni în ea.

Apelul de urgență a venit la 6:06, iar echipele de intervenție au sosit în câteva minute. A fost declanșat planul roșu de intervenție. Au fost trimise la fața locului mai multe echipaje de pompieri, care încă luptă cu flăcările, la mai bine de o oră de la izbucnirea incendiului.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, se află la fața locului.

ACTUALIZARE 7:10. Potrivit primelor informații, 18 persoane ar fi intoxicate.


Mai multe persoane sunt prinse în interior. Deocamdată, s-a reușit evacuarea a 30 de persoane. Mai multe dintre ele sunt transportate la spital.

Mansarda azilului a ars deja aproape în totalitate, iar focul s-a extins rapid și la o clădire învecinată.

Azilul este specializat în îngrijirea bolnavilor cu Alzheimer și diabet, precum și a persoanelor care au suferit accidente cerebrale.

Deocamdată nu se cunoaște numărul exact al persoanelor care se aflau în clădirea care are două etaje și mansardă.

Strada pe care se află azilul este foarte îngustă și pompierii intervin cu dificultate. Nici sursele de apă nu sunt suficiente.