Închisorile şi-au deschis porţile

Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24-1

Cei aproape 600 de deţinuţi cu regim mai blând de detenţie de la Penitenciarul Poarta Albă, Constanţa, spun că pedeapsa e prea dură: consideră condiţiile inumane.

Aglomeraţie este în toate penitenciarele din România. La Jilava, în Bucureşti, unde sunt deţinuţi celebri, fraţii Becali, de exemplu, sau Cristian Borcea, în 110 celule sunt închişi peste 1.200 de deţinuţi. Uniunea Europeană cere pentru fiecare condamnat un spaţiu de cel puţin patru metri pătraţi.

Condamnaţii au însă acces la televizor, telefon şi internet.

Fiecare deţinut are dreptul să vorbească la telefon timp de 60 de minute în fiecare zi, dar pot apela doar zece numere, stabilite de la bun început.

Mihaela Brazdeş, Penitenciarul Poarta Albă: „Deţinuţii pot lua legătura şi online cu apropiaţii, prin intermediul acestor calculatoare. Ei trebuie să demonstreze că rudele nu pot veni personal, în vizită la penitenciar”.

Cei care îşi ispăşesc pedepsele în regim deschis şi semideschis pot să mai iasă la aer: au voie să muncească opt ore pe zi. Şi ca să se destindă au la dispoziţie săli de sport...sau de lectură.

În penitenciarele din România sunt închişi aproape 28.000 de deţinuţi, cu peste 10.000 mai mulţi decât numărul de locuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri