INS: PIB-ul a crescut cu 3,8% în primele trei luni ale acestui an

Data publicării:
bani 3-4

Exporturile rămân principalul motor al economiei româneşti. Au atins 12,7 miliarde de euro în primul trimestru şi sunt cu zece procente peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Valoarea este cu aproape cinci miliarde de euro mai mare şi faţă de 2008, atunci când economia a crescut cu peste 7 la sută.

Şi consumul a crescut în primele trei luni din an. Cifrele INS indică un plus de 8,3% în dreptul afacerilor din comerţul cu amănuntul.

Iar estimările pentru anul în curs sunt dintre cele mai optimiste. Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, vorbeşte despre o creştere economică de peste 4% la finalul anului, iar Banca Europeană Pentru Reconstrucţie şI Dezvoltare mizează pe un avans al economiei de 2,6%.

Cu toate acestea, creşterea economică nu se simte în nivelul de trai românilor. Potrivit statisticilor, sunt peste 700 de mii de oameni fără un loc de muncă.

În plus, un român din cinci nu-şi mai poate plăti la timp ratele la bancă. Românii au acumulat restanţe la bănci de peste 33 de miliarde de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri