Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA critică „taxa pe stâlp”

Data publicării:
stalpi

Duane Butcher l-a citat pe Benjamin Franklin, care afirma că „nimic nu e sigur în această lume, în afară de moarte şi taxe". Companiile din România „au aflat că „nici în privința taxelor nimic nu e sigur”, spune oficialul.

Investitorii se vor gândi de două ori înainte să investească aici dacă sunt îngrijorați că guvernul nu acordă importanţă problemelor lor sau că se concentrează în primul rând pe obţinerea de venituri la buget, în loc să promoveze dezvoltarea sustenabilă prin reglementări favorabile investitorilor", a spus însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la București.

Duane Butcher a dat ca exemplu „taxa pe stâlp” - taxa pe construcțiie speciale, conform denumirii oficiale, care a fost publicată în Monitorul Oficial la 15 noiembrie, la numai o zi după ce proiectul fusese postat pentru dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor.

„O zi nu este, în mod clar, suficientă pentru a permite o consultare eficientă a companiilor afectate”, a spus el.

În plus, amintește oficialul american, Guvernul nu a făcut un studiu de impact pentru a estima efectul noii taxe asupra companiilor, multe dintre ele deținute de stat, sau valoarea încasărilor la buget din această taxă.

„Încurajăm Ministerul Finanțelor să se consulte cu companiile afectate înainte de a pune în aplicare taxa pe construcțiile speciale. De asemenea, încurajăm Parlamentul să se consulte cu companiile afectate atunci când dezbate ordonanța de urgență, pentru a evita ca această taxă să devină o pedeapsă pentru investitori”, a adăugat într-un discurs susținut la un eveniment al Fondului Proprietatea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri