Instanța a respins cererea lui Adrian Năstase de devansare a procesului pentru eliberarea condiționată

Data publicării:
10012013 20laura 20stefan 20direct-43016

Actualizarea 11.50 Judecătorii au considerat că data de 12 februarie nu este prea îndepărtată și au menținut termenul dat inițial de instanță.

_________________________

Adrian Năstase nu poate scăpa de judecătorii care l-au trimis în spatele gratiilor.Doi dintre judecătorii care au compus completul care a judecat cauza de fond atunci când s-a dat prima decizie de condamnare din urmă cu doi ani de a-l trimite pe Adrian Năstase după gratii fac parte din completul de cinci magistrațicare analizează cererea de anulare a pedesei, făcută de fostul premier.

Cele două judecătoare care fac parte din completul de cinci magistrați sunt Cristina Rotaru și Ioana Bogdan. Ele au cerut ieri să se abțină în a participa la judecarea acestei cereri, însă președintele Instanței Supreme a respins această solicitare.

Legea nu interzice ca un magistrat care a judecat o cauză de fond să participe și la judecata unei căi extraordinare. Însă, dacă ar fi făcut parte din completul de judecată care a dat decizia finală de condamnare la doi ani de închisoare, s-ar fi înregistrat incompatibilitatea.

Laura Ștefan: Nu se pune problema incompatibilității

„Înprimul proces, judecătorii s-au pronunțat asupracauzelorprezentateînrechizitoriul procurorilorşiau decisdacădomnul Năstasese făceasaunu vinovat de acele acuzaţii.Acum, aceşti judecători trebuie săse pronunţelaîndeplinireacondiţiilor pentru eliberareacondiţionatăa lui Adrian Năstase. Nu se puneproblema incompatibilităţii judecătorilor de ajudecaun astfel de dosar. Esteca şicum un dosar cu totulşicu totul diferitcare îl privea într-adevăr tot pe Adrian Năstase ar fi ajuns totînfaţadomniilor lor. Decizia sevalua încomplet de cinci judecători,înprimainstanţădacăvorbim de cele două judecătoare care au judecat procesul lui Adrian Năstase, una a fost pentrucondamnare,alta împotrivă”, a spus Laura Ștefan, expert anticorupție, în direct la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri