INTERVENȚIE PUȚIN INVAZIVĂ. O nouă șansă pentru bolnavii de cancer hepatic

Data publicării:
21112012 20hepatic-34590

Cea mai nouă metodă de vindecare a cancerului hepatic a fost preluată de medicii români după ce a fost folosită cu succes în ţări ca Italia sau Spania.

Domnul Viorel are 58 de ani şi suferă de hepatită de aproape 20 de ani. Cu timpul, boala s-a agravat, hepatita a dus la ciroză, apoi la cancer. În urmă cu aproape două săptămâni a hotărât să urmeze noul tratament.

„Nu am simțit nimic, nu am avut reacții adverse și mă simt foarte bine”, a declarat Viorel Ciobanu.

Intervenţia este foarte puţin invazivă, iar pacienţii stau în spital doar 24 de ore. Se face o anestezie locală, apoi medicii introduc medicamentul cu ajutorul unui tub foarte subţire pană în apropierea ţesutului afectat. Acolo se eliberează substanţa citostatică.

30% dintre bolnavii de cancer pot folosi cu succes metoda

„Față de procedura clasică în care durata de acțiune a acestui citostatic era de 24 de ore, aici discutăm de două săptămâni, e ca și cum timp de două săptămâni am fi lângă acea leziune tumorală și am injecta substanțe care să o omoare”, a explicat Mugur Grasu, medic primar radiologie

Prin acestă metodă, pacienţii nu mai resimt reacţiile adverse ale chimioterapiei locale, cum ar fi căderea părului. Medicii spun că 30% dintre bolnavii de cancer pot folosi cu succes acestă metodă.

Costurile procedurii sunt de 8.000 de lei şi nu pot fi decontate de Casa de asigurări de sănătate. În România nu există statistici clare despre numărul de bolnavi de cancer hepatic, însă ţara noastră ocupă un loc fruntaş în Europa în ceea ce priveşte infecţia cu virusul hepatic C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri