Întrebările luării de ostatici din Onești. Cum a putut Gheorghe Moroșan să-și execute victimele așa de repede?

Data actualizării: Data publicării:
barbati in spatele geamurilor unui balcon inchis
Agresorul de la Onești a ieșit la un moment dat pe balcon împreună cu cei doi muncitori pe care îi luase ostatici Foto: captură video Digi24

Momentele tensionate care au declanșat deznodământul tragic al luării de ostatici de la Onești s-au petrecut în balconul locuinței. Acolo se afla Gheorghe Moroșan și cei doi muncitori pe care îi sechestrase, când a avut loc o busculadă, după ce unul dintre ostatici a încercat să se elibereze și l-a lovit cu picioarele pe agresor. Acesta a fost „declicul”, cum l-au numit autoritățile, iar bărbatul de 68 de ani s-a enervat și și-a înjunghiat ostaticii în numai două minute. A putut să o facă atât de repede pentru că aceștia erau deja legați cu mâinile la spate și nu se puteau apăra, a explicat la Digi24 Cristian Gheorghe, comisar șef-adjunct în Direcția Investigații Criminale a IGPR. 

Prima victimă, cea care se pare că l-a lovit pe agresor, a primit o lovitură de cuțit în zona inimii, pentru că partea din față a corpului era fără apărare.

Toate aceste momente s-au petrecut chiar sub ochii negociatorului care discutase cu agresorul. El a dat semnalul de alarmă. De jos, a văzut busculada creată pe balcon, nu știa exact ce s-a întâmplat, dar s-au auzit țipetele victimelor și autoritățile au decis să intervină în forță. 

Citiți și:  Poliția explică eșecul operațiunii de salvare a ostaticilor din Onești: Una dintre victime l-a lovit pe agresor și l-a enervat

O echipă operativă aștepta la un etaj mai jos. Intrase în bloc pe ușa din spate a blocului, pentru a nu fi văzută de agresor. Soția acestuia era la etajul al patrulea. Despre ea, polițiștii aflaseră chiar de la agresor. Au luat legătura cu ea și au aflat că își susținea soțul.

Ușa metalică a apartamentului a fost spartă cu un berbece, ușa a cedat într-un minut și jumătate, deși era blocată cu o scară. 

Când polițiștii au pătruns în locuință, au tras, l-au imobilizat pe Gheorghe Moroșan și au găsit victimele înjunghiate. S-au făcut manevrele de resuscitare, fără rezultate în cazul uneia dintre victime, care deja decedase, iar cealaltă a fost dusă la spital, unde a murit ulterior. 

Cristian Gheorghe a explicat că s-au luat în calcul toate modalitățile de a pătrunde în apartament, inclusiv coborârea în rapel pe fațada blocului, dar singura modalitate viabilă a fost de a se pătrunde pe ușa principală. Dacă s-ar fi făcut coborârea în rapel, ar fi însemnat să treacă prin fața balconului unde erau soția și prietenii lui Gheorghe Moroșan, iar acesta ar fi fost anunțat.

Citiți și:  Martor la intervenția de la Onești: Polițiștii erau în față scării și stăteau, râdeau de parcă își spuneau glume

Comisarul a recunoscut că exista posibilitatea ca ostaticii să fie salvați, pentru că individul fusese adus „într-o stare de cooperare totală” și dialoga cu polițiștii. Tot timpul, în calcularea scenariilor, polițiștii au avut în vedere să nu pună în pericol viața victimelor. Cu una dintre ele vorbiseră la telefon și aflaseră că sunt imobilizate, cu mâinile legate la spate, iar agresorul amenință că le atacă dacă intervin polițiștii.

Citiți și:  Unde s-a greșit în intervenția de la Onești. Psiholog criminalist: Se așteaptă în maniera retro să se dea ordin. Ca la Caracal

Cristian Gheorghe spune că în momentul declanșării crizei de la Onești s-au făcut cercetări, polițiștii au făcut un profil al agresorului, au vorbit cu rude și cunoștințe, dar  nimic nu părea să indice, nici măcar amenințările lui de pe Facebook, că poate deveni atât de violent. Orice individ, însă, oricând de calm, poate să sufere la un moment dat o „detonare”, a spus comisarul. Cristian Gheorghe crede însă că este vorba despre un caz izolat și spune că populația poate avea încredere în continuare în poliție. 

Autorul luării de ostatici de la Onești, Gheorghe Moroșan, a fost operat și se afla marți la terapie intensivă, dar ar putea fi transferat pe secție miercuri. Soția sa a fost arestată pentru 30 de zile.

Citiți și:  CTP, despre asasinul de la Onești: Autoritățile îi au pe conștiință pe muncitorii uciși. Nu am văzut niciun fel de măsură profesionistă

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri