Inundaţii în judeţul Galaţi. Nouă persoane au murit. În zonă vor fi trimise conserve, apă şi motorină

Data publicării:
inundatii-3

Imagini din centrul comunei Pechea, localitatea în care s-a născut pugilistul Lucian Bute.


ACTUALIZARE 15.20. Ministrul Radu Stroe a precizat că Jandarmeria va pune la dispozițe, în caz de necesitate, 200 de module pentru persoanele evacuate, iar Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale pregătește deja pentru a fi trimise în zona afectată peste 56.000 de litri de apă îmbuteliată și 20 de tone de motorină.

De asemenea, sunt pregătite pentru a fi trimise alimente de strictă necesitate pentru populație – 6 tone conserve carne, 6 tone conserve pate de ficat, făină și ulei.

Ministrul afacerilor interne a făcut un apel la autoritățile locale să colaboreze și să solicite din timp resursele de care au nevoie persoanele evacuate, aflate în acest moment în diferite cămine culturale.  

ACTUALIZARE 15.00. Bilanţul victimelor din Galaţi a ajuns la nouă morţi. Fetitţa de opt ani, dispărută după ce a fost smulsă de viitură din braţele părinţilor, a fost găsită fără viaţă.

ACTUALIZARE 13.25. „Nu am intervenit târziu, am fost sunaţi la 11.00 şi la 11.05 am fost la primărie. Nu a plouat abundent la noi, ci în alte comune, de unde apa a venit către noi. Acum nu plouă. Avem şase motopompe, avem echipe de jandarmi şi de militari. Nu este însă suficient. Ne trebuie cât mai multe motopompe. Nu le-am solicitat, acum ajung oficialităţile de la Bucureşti şi le vom solicita personal acest lucru”, a precizat Mihai Muncilă, primarul comunei Pechea.

ACTUALIZARE 12.20. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat a avertizat că există risc de infecții în interiorul grupurilor de oameni evacuați din zonele cu probleme, însă a prezizat că situația este sub control.

ACTUALIZARE 12.15. Două dintre cele opt persoane decedate au murit de infarct atunci când au văzut ce se întâmplă în jur.

ACTUALIZARE 11.55. Subprefectul județului Galați l-a informat pe vicepremierul Liviu Dragnea că oamenii ale căror case au fost afectate de viitură au fost cazați în căminele culturale din cadrul primăriilor și că, în câteva ore, aceștia vor avea tot ce le trebuie.

ACTUALIZARE 10.10. Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a spus că această situație nu putea fi evitată. „Eu cred că nici în București nu se putea mai repede și mai bine. Vicisitudinile naturii nu pot fi evitate”, a precizat Radu Stroe.

ACTUALIZARE 10.00. În cazul în care va fi nevoie, vor fi puse la dispoziție și elicoptere pentru a interveni în zonele afectate, a declarat la Digi24 Mircea Dușa, ministrul Apărării Naționale.

ACTUALIZARE 9.30. Traficul feroviar pe ruta Galați – Bârlad este întrerupt între kilometrii 38 și 44, și anume Fârțănești – Chiraftei, după ce pe terasamentul căii ferate s-au depus aluviuni care au înfundat unele poduri. Se estimează că circulația va fi reluată în cursul zilei de astăzi. 

Circulaţia rutieră pe DN25 este întreruptă pe ambele sensuri între localităţile gălăţene Vameş şi Tudor Vladimirescu. Și DJ253 este închis din aceleaşi motive.

ACTUALIZARE 9.20. Numărul persoanelor decedate a ajuns la șase. Doi oameni sunt dați dispăruți.

ACTUALIZARE 9.10. MAI a anunțat într-un comunicat că este vorba de cinci persoane decedate și de trei dispărute, printre care un copil de opt ani. În comuna Cuca, 10 autoturisme au fost luate de ape, 20 de case au fost inundate şi una a fost distrusă în totalitate, conform aceluiași comunicat.  

ACTUALIZARE 9.00. Mai mulţi militari din Bucureşti au ajuns în judeţul Galaţi, acolo unde o viitură a lovit 17 localităţi. Ei vor interveni pentru evacuarea oamenilor şi pentru scoaterea apei din locuinţe şi curţi.

ACTUALIZARE 8.00. Sute de oameni fiind evacuaţi, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa.

__________________________ 

Ploaia torenţială a durat câteva ore, cantităţile de apă căzute depăşind valorile prognozate de meteorologi. Apa a inundat drumurile şi a intrat în gospodăriile oamenilor.

Speriaţi, oamenii au fugit din calea apelor care depăşeau în multe zone un metru. Au încercat să salveze ce s-a mai putut, în special animalele.

Nivelul ridicat al apei a făcut ca intervenţia salvatorilor să fie mult îngreunată.

„Sunt 17 localităţi afectate. Se lucrează pentru evacuarea oamenilor, este prima măsură pe care putem să o luăm, urmând ca în funcţie de evoluţia situaţiei să trecem la evacuarea lucrurilor din case şi la restabilirea situaţiei”, a declarat colonelul Vasile Balaban, inspector şef la ISU Galaţi.

Inundaţiile s-au soldat cu moartea unei persoane, alte două fiind date dispărute. Mai multe comisii ale Prefecturii Judeţului Galaţi urmează să stabilească acum pagubele provocate de ploaie.

În judeţul Galaţi a început să plouă ieri, în jurul orei 17.30. Au fost emise patru avertizari cod galben, fiecare cu cel puţin 25 l/mp, iar la ora 22.00 a fost emis cod portocaliu, pentru alţi 40 l/mp. Codul portocaliu a fost prelungit ulterior până la ora 00.30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri