Inundații în Suceava | Furtuni devastatoare, zeci de gospodării evacuate 

Data publicării:
inundatii oameni

În total peste 70 de pompieri cu 39 de autospeciale,rărora li s-au alăturat și voluntari, au intervenit în județul Suceava azi-noapte din cauza furtunii. Viitura a fost atât de puternică încât pompierii s-au legat între ei pentru a face față apelor. Acum, autoritățile spun că pericolul a trecut dar monitorizează atent zonele cele mai afectate. 

Aproape 100 de gospodării şi case au fost inundate. În plus, patru oameni au fost salvaţi de pompieri în ultimul moment din casa care era înconjurată de ape.

Ploile aduse de codul portocaliu au inundat peste zeci de case, după ce râurile au ieşit din matcă. Cea mai gravă situaţie a fost la Horodnic de Jos, unde patru oameni au fost evacuaţi dintr-o locuinţă. Apa ajungea până la genunchi. Însă în unele locuri şuvoaiele erau aproape de înălţimea unui gard.

Oamenii au ieşit din case doar cu hainele de pe ei şi au reuşit să îşi salveze animalele. Echipajale ISU au intervenit pentru a scoate apa din curţile localnicilor.

Pe şosele, maşinile abia au putut înainte prin apă.

„De când sunt eu, eu am 90 de ani, de când sunt nu am văzut așa ceva. Am avut cartofi, toți i-o rupt, fasole, mazăre, ardei, ceapă. Șura o distrus-o de tot”, a spus o femeie.

În mai puțin de jumătate de oră, o furtună a făcut ravagii în comuna Ileanda din Sălaj. Stâlpii de înaltă tensiune au fost puși la pământ de vijelia care s-a abătut asupra localităţii. Culturile stenilor au fost ruinate.

„A venit o vijelie foarte mare, de formă turbionară și a rupt pomii prin grădină, prunii, via, țigle o mai luat de pe acoperișuri”, a spus un localnic din Podișu, comuna Ileanda.

„A distrus magazia pe care o aveam, plus tot ce aveam înăuntru, deci eu nu am mai văzut așa ceva niciodată”, a adăucat un locuitor din Dăbâceni.

În total, 21 de sate au rămas fără curent electric. A plouat torențial ore în șir. Vijelia a pus la pământ brazii de pe zece hectare de pădure.

„S-au înregistrat importante pagube în special la liniile de transport energie electrică unde au căzut la pământ zece stâlpi de medie tensiune și șase de înaltă tensiune. Culturile de porumb foarte afectate din cauza grindinei, gheața avea mărimea unei nuci medii, nu foarte mari, dar nici mică”, a declarat viceprimarul comunei Ileanda, Lar Cornel.

Nici astăzi județul Sălaj nu va scăpa de ploi. La ora 09.00 intră în vigoare o atenţionare cod galben de furtuni.

Citiți și: 
Un Cod Portocaliu și două Coduri Galbene de inundații intră în vigoare de sâmbătă după-amiază
Alertă în Comănești, Bacău| Zece familii, evacuate din cauza alunecărilor de teren
Grindină neobișnuit de mare în mai multe județe din țară
VIDEO. Grindină cât oul de prepeliță în județul Alba
Cod portocaliu de grindină, vijelii şi ploi pentru judeţe din Moldova

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri