Inundații în sud-estul țării. La noapte va fi cod portocaliu pentru trei județe și cod galben pentru alte șase

Data publicării:
inundatii 2 mediafax

Din această seară de la ora 21 intră în vigoare o avertizare cod portocaliu de precipitații, valabilă pentru județele Brăila, Tulcea și Galați.

Meteorologii progonzează cantități de 50-60 de litri pe metrul pătrat în județele Brăila și Tulcea și de până la 40 de l/mp în județul Galați.

De asemenea, vor fi sub cod galben de precipitații șase județe din sud-estul țării: Vaslui, Vrancea, Buzău, Ialomița, Călărași și Constanța.

Meteorologii au impus cod portocaliu de inundații pentru râurile din județul Galați, dar și pentru râurile din Dobrogea, iar ca urmare a ploilor care vor cădea în următoarele ore și pe celelalte râuri vor apărea creșteri de debite și pe afluenții râurilor Bârlad și Buzău.

Va continua să plouă și parcursul zilei de mâine, însă acestea vor fi mult mai puțin însemnate cantitativ, potrivit meteorologilor.

Astăzi, o tornadă a avut loc în satul Cataloi din județul Tulcea. Furtuna s-a pornit în jurul orei 11 și a avariat 45 de case.

Sute de case sunt goale acum la Pechea, în județul Galaţi. Două mii de oameni au fost evacuaţi în ultimele 24 de ore, când apele au lovit de două ori localitatea. Ultima oară astăzi. Autorităţile au promis că săptămâna viitoare vor aloca bani pentru ca sinistraţii să îşi poata repara casele.

S-a dat alarma în această dimineaţă în localitatea Pechea. Hidrologii se aşteau ca o nouă viitură să lovească cu forţă. 500 de oameni au ieşit din case la ordinul de evacuare dat de autorităţi.

„Ne-a anunţat Poliţia să plecăm, să eliberăm, să plecăm în alte sate”, spuneau azi localnicii.

La trei ore după ordinul de evacuare, apele au început să acopere pământul. Valul nu a fost atat de mare precum se credea. A fost însă suficient de puternic pentru ca oamenii să răzbească cu greu prin torentele care ajungeau până la genunchi.

Pericolul venea de la 40 de kilometri distanță. Apa unui lac piscicol se revărsa peste baraj. În câteva minute, străzile de la Pechea erau acoperite de apă.

Localităţi întregi au fost măturate de torente rând pe rând. În Valea Mărului, localnicii se uită neputincioși la ce a lasat în urma viitura. Nimic nu mai au. Au fost distruse câteva locuințe și câteva gospodării, iar câteva solarii au fost mutate câteva zeci de metri. Pârâul avea o lățime de 5-6 metri, însă azi noapte viitura a făcut ca această lățime să depășească 20-30 de metri spun localnicii.

La Pechea a sosit de urgenţă şi prim-ministrul și a promis că va fi alături de toţi oamenii care au nevoie de ajutor.

Faceți cu cei de la Prefectura și de la Consiliul Județean exact ce a pățit fiecare, cu animal, cu gard, cu alea, și de când se oprește apa vă trimitem materiale de construcții”, a spus Victor Ponta.

În zona lacului de unde a venit apa debitul a început să scadă. Autorităţile spun că va mai fi pericol dacă începe să plouă abundent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri