Sari la conținut

Investigație a Consiliului Concurenței la principalele firme de asigurări

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat pentru Digi24 că „există suspiciuni că prin intermediul uniunii firmelor de asigurare (UNSAR -n.r.) ar avea loc schimb de informații importante din punct de vedere concurențial între aceste firme, legate de tarife, volume și tipuri de client”.

„Orice schimb de informații care permite coordonarea activității între companii, care reduce incertitudinea, este nociv pentru consumatori și este ilegal”, a subliniat el.

Bogdan Chirițoiu a adăugat că legea permite doar informațiile care nu mai au valori comerciale, vechi, și nu cele recente, care sunt secrete comerciale.

„Nu trebuie să ajungă la dispoziție competitorilor pentru că ar afecta modul în care funcționează concurența, ar reduce presiunea pe care concurența o exercită asupra fiecărei firme de a oferi prețuri cât mai bune”, a mai spus președintele Consiliului Concurenței.

Întrebat despre câte firme este vorba, el a răspuns că „uniunea grupează majoritatea firmelor de asigurări și noi ne uităm în primul rând la firmele din UNSAR, mai sunt și câteva firme care sunt în afara uniunii”.

„Dar, în esență sunt principalele firme de asigurări din țară”, a punctat el.

În opinia sa, ancheta ar putea dura un an și jumătate, sau chiar doi ani.

„Evident că în funcție de complexitatea cazului pot fi investigații mai scurte”, a mai spus Bogdan Chirițoiu.

„Momentan sunt doar suspiciuni. Am descins la sediile principalelor companii și am colectat documente de acolo, pe baza mandatului de judecător. Dacă suspiciunile vor fi confirmate, sancțiunile pot să ajungă până la 10% din fondurile pe care le gestionează aceste companii”, a mai spus Bogdan Chirițoiu.