Iohannis, mesaj de Mica Unire: Această zi este şi o lecţie a prezentului

Data actualizării: Data publicării:
original_intalnirea_anuala_cu_sefii_misiunilor_diplomatice_acreditati_la_bucuresti_3

Unirea Principatelor a fost „vocea oamenilor curajoși care au crezut în lege şi dreptate”, se arată în mesajul președintelui Klaus Iohannis, la 158 de ani de la Mica Unire.

original_intalnirea_anuala_cu_sefii_misiunilor_diplomatice_acreditati_la_bucuresti_3

Unirea Principatelor s-a înfăptuit pentru că voinţa populară a fost auzită, înțeleasă, respectată şi aplicată de politicieni. „Unirea, naţiunea a făcut-o!” spunea Mihail Kogălniceanu. Elitele acelor vremuri au înţeles că binele unei întregi naţiuni este mai presus de intrigi şi interese mărunte.
Dar această zi este şi o lecţie a prezentului. Ca şi în trecut, cele mai periculoase amenințări nu vin din afara țării, ci mai ales din interior. Unirea a fost vocea oamenilor curajoși care au crezut în lege şi dreptate. Fiţi încrezători că împreună vom reuşi, că vom avea înțelepciunea de a face ce este corect şi bine pentru viitorul națiunii române. La mulți ani, România!”, se arată în mesajul de pe pagina de Facebook a președintelui Klaus Iohannis.

La 24 ianuarie 1859, deputaţii din Adunarea electivă de la Bucureşti l-au ales domn al Ţării Româneşti pe noul domnitor al Moldovei, unionistul Alexandru Ioan Cuza.

Prin această tactică a faptului împlinit, hotărârea politicienilor români sfida decizia Marilor Puteri. Acestea ceruseră ca Unirea Principatelor să fie numai una administrativă, adică cele două ţări să aibă instituţii similare, dar în dublu exemplar: doi domnitori, două guverne, două parlamente, cu o singură Curte de Casaţie, comună, la Focşani.

Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, Moldova şi Ţara Românească au devenit un singur stat. Peste doi ani, administraţia lui Cuza unifica instituţiile, iar Unirea devenea una reală.

Citiţi şi: Ce urmărește Dragnea? Președinte. Anul acesta!

Ce va face Liviu Dragnea mai departe

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri