IPOTEZĂ: Gruparea Hezbollah, implicată în aducerea lui Omar Hayssam în România

Data publicării:
hayssam crop-3

Autorităţile române şi cele siriene ar fi negociat capturarea şi predarea lui Omar Hayssam, susţin jurnaliştii de la All4Syria. Aducerea acestuia în România ar fi fost condiţionată de protecţia oferită de autorităţile de la Bucureşti unor investitori, apropiaţi preşedintelui Siriei.

Afacerile pe axa Damasc - Bucureşti ar fi fost coordonate de magnatul sirian Rami Makhlouf, cu o avere de peste cinci miliade de dolari. El este vărul lui Bashar al Assad şi ginerele lui Walid Othman, cel mai înalt oficial sirian din România.

Ambasadorul sirian la Bucureşti ar fi fost puntea de legătură dintre oamenii de afaceri din Damasc, cei loiali lui Bashar al Assad şi cei din România. Ar fi fost omul care a avut grijă ca afacerile conaţionalilor săi să prospere pe teritoriul ţării noastre. Există unele voci care spun că oficialul nu se mai află în România de mai bine de un an de zile.

Cei mai mulţi dintre sirienii cu afaceri în România ar avea legături directe sau indirecte cu regimul aflat la putere în Damasc. În Bucureşti, ei au înfiinţat chiar şi o asociaţie. Aproape toate firmele lor figurează cu sediul pe Bulevardul Naţiunilor Unite. Nader Kalai este unul dintre cei mai cunoscuţi investitori sirieni în România. A fost director la o companie de telefonie mobilă din Siria patronată de vărul lui Assad. Una din cele mai vechi firme ale lui Nader Kalai este în judeţul Bacău. Societatea este înregistrată, însă, pe numele unui apropiat de-al său.

„-Ăsta e Master Wood SRL... România. E a unui arab.

-Sirian?

-Da! Sirian, da!

-Cum îl cheamă?

-Sida (n.r. - Assad) îi spune, nu-i ştiu numele mai mic.”

Sirianul a venit în România imediat după 90. A început afacerile cu cherestea, iar oamenii spun că a obţinut profituri uriaşe din vânzarea lemnului.

Acelaşi sirian ar fi fost partener de afaceri şi în trei firme specializate pe tranzacţii imobiliare. Este posibil ca acestea să fi fost un paravan pentru alte activităţi nedeclarate. Timp de şapte ani, singura achiziţie imobiliară a fost chiar sediul uneia dintre firme.

Profitul acestor firme din România ar fi ajuns la Damasc. Jurnalişti de la All Four Syria susţin că negocierile pentru Omar Hayssam s-au purtat la nivel înalt. Teoristul condamnat în România nu ar fi fost capturat în Siria, ci în Liban, chiar cu ajutorul Hezbollah, grupare a cărei aripă politică se află la putere în Liban şi susţine regimul de la Damasc. Aripa paramilitară a organizaţiei este considerată de Uniunea Europeană teroristă. Fugarul ar fost dus din Siria în Liban, de unul dintre oamenii de încredere ai preşedintelui Bashar al Assad.

România a efectuat o operatiune neautorizată pe teritoriul altui stat. Nu vă pot confirma și infirma nimic”, a spus Traian Băsescu.

„Dacă dumneavoastră vreți să jucați în filme polițiste proaste, puteti să o faceți. Eu nu pot să vă jignesc inteligența și să vă spun că domnul Hayssam a venit din lună, cu un cal înaripat. Să vă spun povești cu Rambo care salvează oameni, dar nu spune de unde”, a spus și Victor Ponta.

Un lucru e cert: Omar Hayssam este în România şi se află după gratii, la penitenciarul Rahova. El a fost condamnat în lipsă, în anul 2007, la 20 de ani de închisoare pentru terorism.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri