Istoria castelului de la Săvârșin, casa de suflet a Familiei Regale

Data publicării:
Castelul Savarsin 2

Pe valea Mureşului, ascuns în imensitatea unui parc cu specii rare, castelul de la Săvârşin (jud. Arad) adăposteşte o istorie veche de aproape 500 de ani. Iniţial, castelul a fost un conac vânătoresc, deţinut de familia nobilului Andras Forray. Dreptul de proprietate s-a transmis din generaţie în generaţie, până ce, spre sfârşitul dominaţiei maghiare în Transilvania, a ajuns în posesia lui Carol Hunyady, care a locuit aici până la moartea sa.

Anul 1784 a fost unul plin de evenimente în istoria Castelului. Mai întâi proprietarul de atunci a fost răpit de o ceată de haiduci, iar în noiembrie 1784 Castelul din Săvârşin a fost asediat de cetele de răsculaţi conduşi de Horea, Cloşca şi Crişan.

După aceea, castelul a intrat în posesia familiei nobilului Anton Mocioni, de la care, mai tarziu, avea să-l cumpere Regele Mihai, în martie 1943. Castelul a fost un cadou pentru Regina Mamă Elena, care, abia revenită din exil îşi dorea o locuinţă departe de agitaţia de la Sinaia sau Bucureşti. O dată cu exilul Regelui Mihai, proprietatea a fost confiscată de comunişti şi parţial distrusă.

După 1989, pentru că Regelui nu i s-a permisese revenirea în ţară, Regina Ana a fost cea care a venit prima dată la Săvârşin.

Localnicii au vie în minte şi acum vizita sa.

Deci în 93, dacă nu mă înşel, Regina a fost prima care a venit la Săvârşin, Regele nu a vrut să vină la Săvârşin până când nu şi-a redobândit proprietatea, şi atunci a fost primită cu foarte mare căldură, cu entuziasm”, spune Ioan Vodicean, primarul comunei Săvârșin.

„Iacă aci o venit prima dată! Uitaţi-vă că n-or vrut să o primească acolo la castel. Aici o venit prima dată şi o aşteptat-o lumea”, explică o localnică.

Regina a luat chiar masa cu sătenii care locuiesc în apropierea castelului. Corneliu Toma era atunci în casa în care a fost primită.

- Aici aţi luat masa cu Regina?

- Da.

- Regina sigură stătea dincolo, cu spatele, şi aicea era înconjurată de preoţi. Era şi socrul meu ... acolo, erau mulţi, bată-i norocul...

În 2001, Familia Regală a redobândit castelul. De atunci, Principesa moştenitoare Margareta a folosit toate fotografiile vechi găsite în albumele de familie pentru a restaura interioarele exact după gusturile bunicii sale.

„Prima mea amintire pe care o am cu Săvârşinul este de când eram foarte mică şi am văzut un album de poze de la bunica. Era poza cu şemineul de aici, foarte interesant, făcut din cărămizi”, mărturisea Principesa Margareta.

Restaurarea a durat mai bine de şapte ani, însă efortul meşterilor, arhitecţilor şi al muncitorilor a fost apreciat pe deplin. Familia Regală s-a reunit aici în ultimii ani, fie vară, fie iarnă. Săvârşinul, cu oamenii lui calzi şi cu peisajele care îţi taie răsuflarea, este locul cel mai apropiat de inima Regelui.

„Aici este o foarte mare relaxare, oamenii sunt mai liniştiţi, mai apropiaţi unii de alţii, nu ca în alte părţi. Aici simţi căldura locală şi asta e foarte important”, mărturisea Regele Mihai în decembrie 2012.

De Crăciun mai ales, familia împarte cadouri sătenilor mergând prin sat din poartă în poartă la familiile nevoiaşe. În ajun, familia deschide porţile castelului, iar colindele dubaşilor răsună mereu în curtea domeniului.

„Alteţele lor regale vin foarte des la Săvârşin, de altfel este şi reşedinţa de suflet”, spune Sebastian Brânzaş - administratorul Domeniului Regal din 2006.

„Oamenii de aicea aşa s-au născut. Şi eu când m-am născut, m-am năcut ştiind că îi Regele Mihai aicea”, spune consilierul local Viorel David.

Ultimul Crăciun petrecut de Regina Ana la Săvârşin alături de familie a fost în 2012. În fiecare an este respectată tradiţia. Principesele împodobesc bradul din Salonul Principal şi decorează în cele mai mici detalii masa de Crăciun.

Vara lui 2014 a fost ultima petrecută de Regina Ana la Săvârşin. Majestăţile lor s-au bucurat de inaugurarea Casei de Oaspeţi din curtea Castelului, au făcut plimbări lungi în grădina recent reamenajată şi au sărbătorit alături de cei dragi 66 de ani de căsătorie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Nu crede nici în...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...