ITALIA. Mario Monti nu va candida la alegerile parlamentare anticipate

Data publicării:
5493366 20afp 20mediafax 20foto 20vincenzo 20pinto-40253

Într-o conferinţă de presă susţinută la Roma, la scurt timp după ce şi-a anunţat demisia, Mario Monti a criticat declaraţiile contradictorii ale lui Silvio Berlusconi şi i-a respins oferta de a conduce coaliţa de centru.

„Nu sunt aliatul nimănui. Aş dori ca partidele şi grupurile sociale să-şi unească forţele pentru aceste planuri şi pentru altele. Trebuie să venim cu idei şi sper ca programul nostru să aducă ceva concret”, a afirmat Monti.

În urma demisiei lui Mario Monti, preşedintele Italiei a dizolvat Parlamentul, decizie care a deschis calea alegerilor legislative ce vor avea loc pe 24 şi 25 februarie anul viitor.

Dizolvarea Legislativului era, de altfel, o mutare previzibilă, în condiţiile în care prim-ministrul Mario Monti şi-a dat demisia vineri, după ce guvernul său a pierdut sprijinul Partidului Poporul Libertăţii, condus de fostul premier Silvio Berlusconi.

Supranumit „profesorul”, Monti anunţase încă de pe 8 decembrie că are de gând să se retragă de la guvernare după aprobarea bugetului pe 2013.

El a fost de două ori comisar european şi este considerat un expert de prim rang în economie. Proba sa de foc a fost stabilizarea ţării, care în 2011 risca să intre într-un colaps asemănător celui din Grecia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri