Iulian Fota: Nu suntem feriți de pericolul terorist, dar România are o percepţie bună în zona arabă

Data publicării:
iulian fota

„România întotdeauna a fost percepută în zona arabă ca o țară amabilă, prietenoasă, tolerantă față de islam, față de musulmani și acest lucru ajută. Modelul dobrogean de conviețuire este binecunoscut în multe zone ale Orientului Mijlociu și cred că e foarte bine să nu-l pierdem, ba chiar să facem și mai cunoscută această experiență românească”, a declarat Iulian Fota la Digi24.

Pe de altă parte, avem și măsuri adecvate luate. „Acum trei ani de zile, când a fost atentatul în Bulgaria, acolo a fost o discuție la nivelul acelor organizații teroriste, care ținte ar fi mai adecvate și eu cred că fiindcă ai noștri și-au făcut treaba foarte bine și garantau un nivel de securitate, i-au „orientat” - cu ghilimelele de rigoare - pe acei atentatori către Bulgaria”, a declarat fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate. „Deci e și un efort continuu pe care autoritățile și instituțiile îl depun să protejeze țara. Dar protecția este limitată, este relativă, nicio țară nu poate garanta în fața terorismului protecție sută la sută, deci un factor de incertitudine planează și asupra noastră”, a punctat Iulian Fota.

În același timp, amenințarea din sud, a grupării teroriste Stat Islamic, nu face ca amenințarea dinspre est – Rusia – să fie dată uitării. Estul și sudul sunt gestionate împreună, au asigurat liderii NATO la ultimul summit al alianței, potrivit fostului consilier prezidențial, care a spus că a fost martorul unor astfel de discuții. Pe de altă parte, cele două amenințări se și întrepătrund. Intervenția Rusiei în Siria e legată atât de Ucraina, cât și de Statul Islamic, spune fostul consilier prezidențial.

Iulian Fota crede însă că Rusia poate fi un partener în combaterea terorismului și a Statului Islamic. „Au expertiză, resurse proprii, propriile metode de lucru. Pot fi de folos și pot ajuta, dar dacă, pe de altă parte, Rusia crede că pentru contribuția sa în Siria, Occidentul va sacrifica Ucraina, se înșală. Sunt multe voci – și mă număr printre ele – care ar saluta o cooperare cu Rusia în combaterea terorismului, dar să nu fie un preț prea mare: să nu fie legat de soarta și viitorul Ucrainei sau eventual al Republicii Moldova”, a mai spus fostul consilier prezidențial în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri