Iurie Leancă: Sperăm ca gazoductul România-Republica Moldova să ajungă la destinatari cu prețuri competitive în raport cu Gazprom

Data publicării:
iurie leanca digi24

Peste aproximativ o lună va începe construcția unui gazoduct între Iași și Ungheni. 

„În ultimii câțiva ani ne-am axat foarte mult pe identificarea unor soluţii pentru interconexiunea sistemelor energetice din Republica Moldova și România, iar prin România intrarea Republicii Moldova în piaţa europeană de gaze, în piața europeană de energie electrică. Iată că proiectul la care vă referiți dumneavoastră este un element important în acest sens, crearea unei posibilități de interconexiune a sistemelor gaziere dintre Republica Moldova şi România. Pe 27 august, tocmai de ziua Independenței, urmează să lansăm acest proiect împreună cu primul ministru Ponta, dar și în prezența comisarului european pentru energetică, domnul Gunther Oettinger și odată ce acest gazoduct va fi pus în funcțiune să putem avea o sursă alternativă”, a declarat Iurie Leancă.

El și-a exprimat încrederea că această conductă va furniza cetățenilor din Moldova gaz mai accesibil din punct de vedere al prețurilor, însă acest lucru trebuie discutat și cu autoritățile de la București.  

„Până la urmă este vorba de agenţii economici, cei care exploatează şi generează gaze în România şi de entitatea care va fi creată în mod special în Republica Moldova pentru a administra atât gazoductul pe partea Republicii Moldova, dar şi să facem așa încât aceste gaze să ajungă la destinatari şi cu preţuri ceva mai competitive în raport cu prețul pe care îl avem azi din partea Gazpromului.

Iurie Leancă și-a exprimat speranța ca lucrările la acest gazoduct să dureze între șase și nouă luni.

„Din câte înțeleg de la specialiști, ar putea să dureze în jur de 6-9 luni, astfel încât cel târziu în primăvara anului viitor să avem gazoductul pus în funcțiune. Sigur că e doar un prim element din acest proiect de ansamblu pe care îl avem noi. Urmează să finalizăm elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construcția ulterioară a unei stații de comprimare, ceea ce ne va permite să mărim capacitățile sau volumele de gaze care care ar putea fi aduse din România în Republica Moldova pentru consumatori. Avem această strategie de ansamblu, ne mișcăm pe fiecare element astfel încât o să dureze ceva timp, dar cel mai important este să demarăm și iată că prin acest gazoduct vom putea, în momentul în care va fi pus în funcțiune, să primim primele cantități sau volume de gaze din România”, a afirmat Iurie Leancă.

Citiți și:

Victor Ponta critică promisiunile făcute de T. Băsescu în Republica Moldova: E bine să fii generos pe banii altora

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri