Jandarmii explică semnificația celor trei rachete luminoase trase înainte de intervenția în forță

Data publicării:
noi incidente protest bucuresti_inquam ganea (2)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Jandarmii au acţionat în primă fază cu gaze lacrimogene în momentul în care protestul de vineri seară a degenerat şi s-a ajuns la violenţe, apoi au tras trei semnale luminoase, somându-i pe protestatari să se retragă, a susţinut Jandarmeria. Pentru că oamenii nu au renunţat la violenţe, prefectul Capitalei a semnat ordinul de intervenţie în forţă.

noi incidente protest bucuresti_inquam ganea (2)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Jandarmii din teren au avut la dispoziţie mijloace individuale de protecţie, tunuri de apă şi alte dotări menite să le sprijine la nevoie acţiunile de restabilire a ordinii publice. Majoritatea televiziunilor au surprins în direct imagini cu acest grup de persoane care, în jurul orei 15.00, a încercat să pătrundă în sediul Guvernului. Aşadar, intervenţia Jandarmeriei a fost pe deplin justificată. Este evident pentru toată lumea că blocarea circulaţiei, când numărul de oameni nu era atât de mare încât să impună lărgirea perimetrului pentru desfăşurarea protestului, urmată de încercarea de rupere a cordonului de jandarmi în repetate rânduri, a fost o acţiune premeditată. Tot ce a urmat ulterior susţine această afirmaţie”, a declarat sâmbătă, într-o conferinţăde presă, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru.

El a explicat că în primă fază jandarmii au acţionat cu gaze lacrimogene, iar după ce violenţele s-au înteţit, aceştia i-au somat pe protestatari cu trei semnale luminoase care anunţau intervenţia în forţă a jandarmilor, pentru atenţionarea oamenilor de a evacua zona şi pentru avertizarea celor care se manifestau violent. Ulterior, pentru că nu s-a renunţat la violenţe, prefectul a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor, la ora 23.11.

„Din acel moment şi până la ora 2.00 s-au luat măsuri gradual şi sub toate formele, astfel încât să se evacueze zona, iar persoanele de bună credinţă să se poată retrage în siguranţă, mai ales că erau foarte multe femei, foarte mulţi copii. În tot acest timp, jandarmii din dispozitiv au fost loviţi cu pietre şi alte obiecte contondente şi ulterior s-a decis o intervenţie în forţă. Pe parcursul acesteia, s-a confirmat suspicinea că grupuri de persoane violente era unul compact şi foarte bine organizat şi aveau un obiectiv bine determinat, acela de a instala haosul şi de a se vandaliza zona din Piaţa Victoriei. În aproximativ 30 de minute, jadarmii au reuşit dispersarea grupului violent, fiind reţinute persoanele violente. Vorbim de 33 de persoane care au fost duse la secţiile de poliţie, până acum fiind opt dosare penale. Situaţia este foarte complexă, este în dinamică şi se schimbă de la o oră la alta”, a mai spus Militaru.

Întrebat de ce nu au fost scoase din mulţime persoanele violente, având în vedere că existau deja informaţii cu privire la faptul că vor fi prezenţi la protest susţinătorii unor echipe de fotbal, reprezentantul Jandarmeriei a spus că extracţia acestor persoane este uneori foarte dificilă, pentru că grupurile violente sunt împrăştiate în toată mulţimea.

„Extracţia este o procedură uneori dificilă, pentru că tactic, grupurile acestea violente au fost dispersate în toată mulţimea, nu au fost neapărat compacte, iar extracţia implica anumite riscuri. A necesitat o intervenţie, s-a creat o breşă în mijlocul Pieţei Victoria în momentul în care reprezentanţii Brigăzii Speciale, în urma apelurilor la 112 şi a informărilor prin staţie, s-au dus să-şi salveze colegii care erau puşi la pământ şi bătuţi cu brutalitate şi trebuie să vă spun că anterior acestui moment a existat un apel la 112 prin care reprezentanţii unui fast-food din apropiere au reclamat că vitrinele sunt vandalizate, că s-a intrat în magazinul lor. A fost momentul în care am decis să trimitem acolo un dispozitiv. Au venit şi colegii noştri de la poliţie pentru intervenţie rapidă. S-a creat o diversiune în care a fost prinsă şi colega noastră. Atâta timp cât asupra forţelor de ordine se exercită astfel de presiuni, se aruncă cu obiecte, intervenţia trebuie să se facă”, a subliniat Marius Militaru.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a explicat, în legătură cu acuzaţiile că au fost folosite în exces gaze lacrimogene, că folosirea forţei de către jandarmeriei este ultima soluţie şi că încă de dimineaţă în Piaţa Victoriei, la protest, au fost echipe de dialog care au vorbit cu oamenii şi le-au explicat modul în care poate să se desfăşoare manifestaţia, dar când au început violenţele din partea câtorva protestatarii, aceste echipe au fost înlocuite cu jandarmi dotaţi cu astfel de materiale.

„Pentru că nu s-a renunţat nici după utilizarea acestor materiale la exercitarea acestor violenţe, s-a ajuns la intervenţia pentru restabilirea ordinii publice. Pe tot parcursul zilei, cei din piaţă au fost avertizaţi prin canale media, direct de către colegii din dispozitiv cu privire la faptul că se expun unor riscuri în cazul în care rămân în continuare în zona în care au loc violenţe. Cei care au ales să rămână şi-au asumat, conştient sau inconştient aceste riscuri”, a spus Enache.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului - unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi au fost sustrase.

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat fermă intervenţia brutală a Jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei şi a subliniat că încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă. Preşedintele afirma că ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele de vineri seară.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri