Joacă şi terapie cu animalele, de 1 iunie

Data publicării:
terapie magarusi

Câinii au adunat toată lumea în jurul lor în parcul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Demonstraţiile de dresaj au fost aplaudate de sutele de părinţi şi copii. Cei mici au primit şi lecţii de călărie. S-au plimbat cu Sigli, un cal folosit de obicei pentru terapia copiilor cu dizabilităţi. Psihologii spun că interacţiunea cu animalele îi ajută pe copii să relaţioneze mai bine.

Sunt studii care arată că devin mai empatici şi mai atenţi la ceilalţi, ce exprimă, cât de onest comunică cu noi, pentru că ştim că animalele sunt fiinţe care comunică foarte onest cu alte animale şi cu specia umană”, spune Alina Rusu, psiholog.

(Copiii, n.r.) iubesc animalele şi au grijă de ele, inclusiv orice insectă mică o iau, o ţin în palmă şi îi dau drumul şi ştiu că e important să avem grijă de fiecare vieţuitoare”, spune un părinte.

Mulţi copii şi-au înfruntat frica de păianjeni, şerpi şi gândaci.

Avem şarpe, avem şopârlă, avem două specii de nevertebrate, avem o tarantulă şi nişte gândaci sâsâitori din Madagascar. În mod ciudat, adulţii sunt mai fricoşi decât copiii, de obicei”, spune Octavian Craioveanu, biolog la Universitatea Babeş-Bolyai.

La Constanţa se testează din nou o terapie alternativă pentru copiii cu dizabilităţi - cea în care sunt folosiţi măgarii.

Din punct de vedere motric, prin îmbunătăţirea mobilităţii articulare, întărirea musculaturii spatelui, îmbunătăţirea mersului. Pe plan psihic le scade frustrarea, le creştere puterea de concentrare pe sarcină, le scade dependenţa de părinţi automat”, explică Irina Zlatov, kinetoterapeut, beneficiile acestui tip de terapie.

O astfel de şedinţă durează cel mult jumătate de oră.

Este foarte bine faţă de cum l-am adus, se cunoaşte vizibil, a început să vorbească, e foarte bine”, spune un părinte care şi-a dus copilul la terapia cu măgăruşi.

Onoterapia, aşa cum este denumită de specialişti, este o disciplină utilizată în Franţa, Anglia şi peste ocean. Anul trecut, la centrul din Constanţa au fost trataţi 20 de copii cu autism, sindrom Down sau ADHD. Terapia este gratuită, pentru că centrul este susţinut financiar de o fundaţie din Italia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri