Joe Biden, la Cotroceni: "Ne vom proteja aliaţii. Este important să consolidaţi statul de drept"

Data publicării:
crop biden-1

ACTUALIZARE 11.10. Vicepreşedintele american Joe Biden şi preşedintele Traian Băsescu fac declaraţii de presă.

„După intrarea României în NATO şi UE, parteneriatul strategic cu SUA este a treia realizare strategică de după Revoluţie.  

Am discutat despre nevoia ca în România să consolidăm statul de drept. Statul de drept ca o premisă a avansului în realizarea la parametri maximi a parteneriatului cu SUA. 

Am mulţumit vicepreşedintelui Biden pentru reacţia imediată pe care au avut-o SUA la momentul declanşării conflictului din Ucraina prin suplimentarea forţelor care să fie gata să participe la orice fel de misiune, mai ales la cea de descurajare a apetitului Rusiei de a redeveni Uniunea Sovietică. SUA îşi respectă cuvântul.

O mare vulnerabilitate a regiunii a fost analizată, şi anume dependenţa energetică exagerată de gazele din Federaţia Rusă”, a declarat Traian Băsescu.

„De fiecare dată când vin în România sunt uimit de progresul pe care l-aţi realizat într-o singură generaţie. În 2014 se împlinesc 10 ani de când România a intrat în NATO. În 1999 am încercat să vă introduc în NATO. Am avut speranţe mari pentru România ca aliaţi. Aceste speranţe au fost depăşite. Românii au fost alături de noi în Balcani, în Irak şi în Afganistan.

Vom deschide situl de amplasare a sistemului antirachetă de la Deveselu. Încurajăm România să continue eforturile de ridicare a bugetului apărării la 2% din PIB.


Preşedintele SUA apreciază alianţa cu România, nu numai ce putem face pentru România, ce putem face împreună. Unul din motivele principale pentru care am venit aici a fost să stau pe pământul românesc şi să spun: vom onora articolul 5 din tratat, avem o obligaţie sacră, niciun aliat NATO nu stă singur, ne protejăm unii pe alţii.

Agresiunea din Crimeea ne aminteşte de ce avem nevoie de NATO şi de ce România face parte din NATO.

Alegerile din Ucraina sunt o posibilitate ca ei să decidă viitorul lor. Toate ţările trebuie să folosească influenţa lor ca să creeze un mediu pozitiv astfel încât ucrainenii să poată vota liber. Dacă Rusia subminează alegerile din Ucraina trebuie să aplicăm sancţiuni mai puternice Rusiei.

În România e în joc mai mult decât securitatea fizică, e o şansă de viaţă în libertate, prosperitate şi demnitate.

Eu şi preşedintele SUA apreciem eforturile dvs pentru a consolida şi proteja statul de drept în România. 

Toate sunt subminate atunci când corupţia influenţează societatea. Corupţia suge din puterea naţiunii, este de fapt o altă formă de tiranie. Lupta împotriva corupţiei nu este numai o chestiune de guvernare bună, este patriotism, este pur şi simplu patriotism”, a declarat Joe Biden.


Vicepreședintele SUA a ajuns la Cotroceni în jurul orei 9.35. Vor urma convorbiri tete-a-tete, convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii, și o declarație de presă comună, la ora 10.45, în Grădina Palatului Cotroceni.

La ora 14.15 este programată, în Sala Unirii, alocuțiunea vicepreședintelui Statelor Unite, care se află de marți în România.

Palatul Cotroceni nu este singura oprire pe care o va face vicepreşedintele american astăzi. Joe Biden merge şi la Guvern, unde se va întîlni cu premierul Victor Ponta.

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, şi soţia sa Jill au petrecut, marţi seară, aproximativ o oră, la un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei, în zona Muzeului de Istorie.

E cea mai importantă vizită din ultimii ani pentru România. Cu atenţie i s-a aşternut covorul roşu, iar ministrul de externe, Titus Corlăţean, i-a strâns mâna şi i-a şoptit câteva cuvinte de politeţe imediat cum a coborât pe pistă.

În obiectivele camerelor, vicepreşedintele american a zâmbit protocolar şi a urcat în blindatele pregătite de Secret Service.

Mesajul numărului doi american, venit în România în plină criză ucraineană, a fost extrem de clar şi de ferm. O subliniază şi punerea în scenă: Joe Biden şi-a rostit primul discurs dintr-un hangar al armatei, cu avioane şi elicoptere de luptă pe fundal.

Consider ca sunteţi cea mai grozavă generație de luptători, și nu este o exagerare. V-am văzut în Bosnia şi Kosovo, în Fallujah şi Kandahar. Reprezentaţi un grup extraordinar de luptători. Este o obligaţie sfântă să fim alături de dumneavoastră nu doar pentru moment, ci indiferent de moment. Aşa că vă spun din partea preşedintelui, ceea ce spre că deja ştiţi: Puteţi conta pe noi. Punct!”, a spus vicepreședintele SUA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri