Județul Dolj, pe primul loc la cazurile de tuberculoză

Data publicării:
26022013 20tbc-51696

Durează trei luni până cand medicii au confirmarea tipului de TBC de care suferă bolnavii. Până atunci, medicamentele sunt administrate mai mult după ureche.

Ţara noastră nu are aparatele necesare astfel încât diagnoticul să fie pus imediat. În această perioadă, pacienţii pot dezolta rezistenţă la tratament, ceea ce face şi mai dificil de tratat boala.

În Oltenia sunt cei mai mulţi bolnavi de TBC din cauza nivelului scăzut de trai şi de educaţie, iar Doljul este judeţul cu cea mai mare incidenţă a bolnavilor de TBC. Sunt, în medie, 127 de bolnavi la suta de mii de locuitori.

Citiți și:

De ce se înmulţesc cazurile de tuberculoză multi-drog rezistentă în România. Analiză Digi24

ÎNGRIJORARE. România are 30.000 de bolnavi de tuberculoză, cei mai mulţi din UE

În judeţul Dolj, cazurile grave de tuberculoză sunt tratate la Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna. În prezent, aici sunt internaţi peste 120 de pacienţi care sunt trataţi de cei zece medici de specialitate. Cadrele medicale susţin că majoritatea bolnavilor locuiesc în zone foarte sărace, nu se tratează la timp şi îmbolnăvesc foarte uşor şi alţi membrii ai familiei.

Cauzele sunt multe, dar cam de obicei aceleaşi, adică operitatea, lipsa materială, lipsa educaţională, lipsa organizatorică, aici e durerea”, a declarat Viorel Cojocaru - medic primar Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna.

Medicii de specialitate susţin însă că cele mai multe cazuri sunt înregistrate în localităţile din mediul rural, cu toate că rata incidenţei a scăzut în 2012 faţă de 2011.

Oltenia, regiunea Olteniei este o zonă cu incidenţă mare de tuberculoză, dacă în 2011 rata incidenţei era de 138 la sută la mii de locuitori, în 2012 a fost de 127, 128 la mia de locuitori”, a afirmat Cornel Miu - coordonator program TBC Dolj.

Medicii de specialitate susţin că numărul bolnavilor este mult mai mare în realitate, însă foarte mulţi nu ştiu că suferă de această afecţiune. Au existat în ultimii ani situaţii în care şi medicii şi asistentele medicale care au intrat în contact cu bolnavii de TBC au fost infectaţi cu bacilul Koch.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri