JURNAL EXTERN. Putin l-a invitat pe Obama la Moscova. Ce se schimbă în politica externă a SUA?

Data publicării:
11112012 20morris 20scut-33001

Discuția despre scut a fost prilejuită și de declarațiile făcute chiar duminică de ambasadorul rus la București, Oleg Malghinov, care a reamintit că scutul este considerat de Moscova o amenințare la adresa securității.

David Morris, ataşat politic la Ambasada SUA: Rusia nu are drept de veto

În seara alegerilor americane, David Morris, atașat politic la Ambasada SUA la București, a fost întrebat dacă există o cale de ieșire în diferendul dintre Moscova și Washington pe tema scutului antirachetă. „Dacă există o cale de ieşire... Trebuie să fie o cale de ieşire? Rusia nu are drept de veto asupra a ceea ce face SUA ca partener al României, al Poloniei sau ca membru al NATO”, a răspuns diplomatul. „Pe măsură ce acest sistem se realizează, noi vom continua ca membru al NATO. Acesta nu este un sistem unilateral, bilateral, trilateral sau cvadrilateral. Este un sistem NATO. Iar Rusia nu are drept de veto”, a punctat David Morris.

Diplomatul a recunoscut că, „în mod surprinzător”, politica externă europeană nu joacă un rol important în alegerile din SUA, mai ales cele prezidenţiale. El are și o explicație: „Dacă aţi observat în ultimele dezbateri televizate între preşedintele Obama şi guvernatorul Romney, au vorbit despre Afganistan şi, în fond, au fost de comun acord în mare parte pe planul priorităţilor. Ba chiar putem spune că ne aflăm acum unde ne-a condus fostul preşedinte Bush. Deci, practic, am avut o continuitate începând din 2007 până astăzi, şi oricine va câştiga, politica noastră va continua foarte consecvent în chestiunea Afganistan şi altele”.

Morris a admis că au fost câteva diferenţe între cei doi candidați în legătură cu Iranul, dar a punctat: „Noi vedem, cel puţin pe plan diplomatic, că acestea sunt doar retorice”.

Anne Murray: Americanii sunt foarte atenți la ce le spun buzunarele

Invitată în emisiunea „Jurnal extern”, Anne Murray, profesor Fulbright la SNSPA, a întărit ideea că electoratul american nu se gândește la politica externă dincolo de modul în care aceasta îl afectează direct. Americanii se gândesc la Afganistan, la Irak, pentru că războiul este o amenințare la adresa securității. „Sunt foarte atenți la ceea ce le spun buzunarele. China și India sunt o preocupare. Au o populație numeroasă care, direct sau indirect, le concurează locurile de muncă. Acest lucru e mai important”, a arătat Anne Murray.

Ion Petrescu, analist militar: America își va menține toate angajamentele militare

Colonelul în retragere Ion Petrescu a relatat în emisiunea „Jurnal de seară” că a participat recent la o conferință privind viitorul NATO, desfășurată la Palatul Parlamentului. La acest eveniment, generalul Cornel Codiță l-a întrebat pe secretarul general adjunct al NATO, citând dintr-un discurs al președintelui Obama, dacă America se uită mai puțin la Europa. Oficialul NATO a dat asigurări că America își va menține toate angajamentele militare, a spus Ion Petrescu.

Comentând pe marginea scutului antirachetă, analistul militar a menționat că „vestea de ultimă oră” este că președintele rus Vladimir Putin l-a invitat anul viitor pe Barack Obama la Moscova.

„Această cale de dialog e o formulă foarte bună pentru a reseta relaţiile dintre administraţia Obama și Putin, care ştim că a fost mai rece, după plecarea lui Medvedev”, a subliniat analistul militar.

Pe de altă parte, colonelul Ion Petrescu a spus că a discutat atât cu atașatul militar american în România, cât și cu cel rus. „ Cel rus mi-a confirmat o sensibilitate legată de scut, în timp ce colegul american manifestă un calm care arată că vor găsi soluții pentru ca situația să fie detensionată”, a spus Petrescu.

Christian Mititelu: Lucrurile depind foarte mult și de evoluțiile din Orientul Mijlociu

La rândul său, jurnalistul Christian Mititelu a reliefat că evoluția relațiilor ruso-americane depinde foarte mult și de evoluțiile din Orientul Mijlociu. „Cu situația din Siria, nu cred cred că se pune problema reducerii razei de acțiune a scutului”, a subliniat analistul.

El a arătat că premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a afișat – „puțin neînțelept” – în favoarea candidatului republican Mitt Romney. „Va trebui să fie mai atent în ceea ce privește relațiile cu Obama”, a opinat jurnalistul.

Mititelu spune că în ceea ce privește Iranul, rămâne un mare semn de întrebare legat de ceea ce se va întâmpla, mai ales că țara este slăbită de sancțiuni, iar anul viitor există perspectiva alegerilor. Președintele Ahmadinejad nu este în raporturi bune cu ayatolahii și s-ar putea să existe posibilitatea reluării relațiilor dintre SUA și Iran. Analistul a estimat că, în orice caz, nu mai există pericolul iminent al unui atac israelian.

Steve Cutler, sociolog: SUA ar trebui să se retragă din Afganistan cât mai repede

Sociologul american Steve Culter, întâlnit de Balazs Barabas la Ambasada americană în seara alegerilor, a declarat pentru emisiunea „Jurnal extern” că, în opinia sa, SUA ar trebui să se retragă din Afganistan cât mai repede, astfel încât banii cheltuiți acolo, pe războiul din Afganistan să fie alocați pentru chestiuni mai importante, în țară.

„Sunt de acord cu Romney, dar și cu Obama, că trebuie să reducem deficitul în SUA, care este foarte mare. Dar trebuie să ne amintim că pe timpul guvernării democrate anterioare, a lui Bill Clinton, nu numai ca s-a redus deficitul, dar am avut surplus bugetar. Care s-a transformat în deficit sub administrația Bush, iar Obama l-a moștenit. Trebuie să creăm locuri de muncă, să relansăm economia, cred ca acestea sunt câteva din chestiunile importante ca să ieșim din situația economică grea în care suntem”, a spus sociologul.

Emisiunea „Jurnal extern”, realizată de Balazs Barabas, se difuzează în fiecare duminică, de la ora 19.30, la Digi24, și poate fi vizionată integralaici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri