Jurnaliști francezi: Solidaritatea unește tragediile de la Colectiv și Paris

Data publicării:
jurnalista rfi

Am fost în clubul Colectiv şi am văzut chipurile tinerilor care şi-au pierdut viaţa. Sunt aceleaşi chipuri ca la Paris. Am simţit o legătură foarte, foarte puternică între cele două state, în Europa. Toată omenirea trebuie să se mobilizeze. Eu sunt Paris! Eu sunt Bucureşti!”, a declarat Marie-Christine Saragosse, președinte director general la France Medias Monde.

Mai mult ca niciodată solidaritatea este cuvântul care caracterizează întreaga Franţă. Chiar dacă atmosfera din Paris este tensionată, tinerii au ieşit pe străzi şi vor să demonstreze că sunt puternici, spun jurnaliştii de la RFI. Este o luptă extrem de dificilă şi toată omenirea trebuie să se moblizeze, subliniază ziariştii postului de radio.

„Eu însămi am traversat Parisul sâmbătă dimineaţă, oraşul era părăsit. Duminică, toată lumea a ieşit, au fost mitinguri, au fost aduse omagii deşi era stare de urgenţă. Tinerii s-au adunat pentru a arăta că suntem puternici. (...) Cu acţiuni barbare precum aceasta, prin acţiuni violente, ei vor să atingă prin teroare întreaga societate. Acest lucru se vede şi în alte ţări, ei îi ţintesc pe tineri”, spune directorul RFI, Cecile Megie.

Scriitorul Matei Vişniec, stabilit la Paris, spune că Europa are de dus o bătălie complicată împotriva terorismului.

„Această bătălie nu poate fi câștigată numai pe plan militar. Cauzele jihadismului terorist sunt foarte complicate. Atacul pe care l-a suferit Franța este, de fapt, unul internațional, pentru că dacă ne uităm la victimele de la Paris, ele sunt de 20 de naționalități. Faptul că printre acești kamikaze...aproape toți sunt francezi...acest fapt este tulburător, îngrozitor și grav pentru Franța”, subliniază Matei Vișniec.

Europa dă dovadă uneori și de angelism, și de naivitate. Este absolut stupefiant faptul că la câțiva kilometri, poate nici măcar, de sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, s-a dezvoltat un cuib integrist, a luat amploare un centru salafist care este un fel de centru de acțiune, de comandă. Cum a fost posibil să lase în sânul ei să crească un astfel de abces?”, se întreabă Matei Vișniec.

În urma atentatelor din Franţa au murit 131  de oameni şi alţi 352 au fost răniţi. Organizatorul atentatelor, belgianul de 28 de ani Abdelhams Abaaoud, a fost ucis la cinci zile după atentate într-o amplă operaţiunea antiteroristă în suburbia pariziană Saint-Denis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri