JURNALUL DE SEARĂ. Explicații pentru ostilitatea de la Pungești

Data publicării:
JdS Pungesti

Dreptul oamenilor de a protesta este sacrosant, iar Pungeștiul este un test pentru democrația din România, consideră Ioan Stanomir, specialist în drept constituțional.

„E o încălcare a legii, a dreptului de proprietate. Jandarmii nu au făcut decât să le ceară cetățenilor să respecte legea. În Piața Universității am văzut un protest să zicem spontan la care niște oameni care spuneau nu împingeți, de fapt, chiar ei împingeau. De ce dintr-odată niște oameni incită la violență?”, s-a întrebat deputatul PSD Florin Iordache. Întrebat de Cosmin Prelipceanu dacă are răspunsul, Florin Iordache a spus: „Pentru că sunt plătiți, din punctul meu de vedere. De cine nu știu”. „Toți?”, a întrebat moderatorul. „Nu știu, păi altfel cum?”, a replicat parlamentarul.

„De ce nu plecați și de la premisa că acei oameni sunt ținuți și într-o mare dezinformare?”, a intervenit Adriana Săftoiu, membru PDL. „Eu, dacă aflu că cineva exploateză ceva la mine în curte și îmi pune viața în pericol, păi mă bat cu el corp la corp. Întrebarea e cu oamenii aceștia cine și când a vorbit? Pentru că recurgem la dialogul cu cetățenii exact când se întâmplă ceea ce vedem. Ei știu doar că e periculos probabil. Atât știu ei și reacționează ca atare. (...) Vorbim de o zonă foarte săracă, cu oameni foarte săraci, în mod evident consideră că așa își apără ei teritoriul, viața, sănătatea, mediul. (...) Acum a și escaladat și e și psihologia colectivă, până la urmă. Intri inerțial într-un mecanism și continui și reacționezi”, a explicat Adriana Săftoiu.

Profesorul Ioan Stanomir a reamintit că atitudinea USL față de gazele de șist în trecut a fost extrem de critică. „O parte din ostilitatea localnicilor de la Pungești a fost alimentată chiar de către cei care astăzi apară principiul dreptului la proprietate și al exploatării acestei forme de zăcământ natural”, spune Ioan Stanomir. „Oamenilor li s-a spus în trecut: dacă noi venim la putere, oprim gazele de șist (...), după care, când ai venit la putere, ai descoperit brusc că alianța cu Chevron e o alianță strategică. (...) Deodată, s-a schimbat schimbarea. Și lucrurile acestea oamenii nu le înghit. Dacă nu ai dialog, dacă ești incoerent și dacă ești și ipocrit, oamenii s-ar putea să reacționeze”, a explicat politologul.

„Înainte de a pune mâna pe armamentul din dotare și a da în cap oamenilor trebuie să inițiezi un dialog. Dialogul trebuie purtat cu comunitatea locală. Cei careu au inițiat exploatările trebuiau să se preocupe să aibă un dialog susținut, clar și transparent cu comunitatea locală. Trebuie să se ferească să dea impresia că plasează întreaga comunitate locală sub o formă de asediu”, a arătat profesorul Stanomir.

Pe de altă parte, cei care protestează trebuie să se păstreze în anumite limite care să le protejeze și lor integritatea fizică, și pe cea a ofițerilor legii, este de părere politologul. „Cât despre dreptul oamenilor de a se deplasa la Pungești pentru a protesta, este un drept liber, un drept sacrosant, pe care libertatea constituționali li-l garantează. Faptul că se manifestă mai gălăgios, iarăși, e dreptul lor s-o facă. Dreptul jandarmilor este de a-și apăra datoria care le revine, al manifestanților de a-și apăra ideile în care cred. Rostul statului într-o societate liberă este să încerce să medieze, să organizeze un dialog. Nu să cedeze. Nici radicalismului străzii și nici radicalismului represiunii”, a subliniat profesorul de drept constituțional.

„Cred că este un test pe care statul nostru trebuie să îl ia foarte în serios”, a adăugat invitatul emisiunii „Jurnalul de seară”.

„Transformarea României într-un stat polițienesc e un pericol și transformarea României într-un stat slab e alt pericol. Ca să fii politician inteligent trebuie să merge la mijloc. Dar pentru asta trebuia să ai și inteligență și caracter. E cam greu cu ambele, din păcate”, a conchis Ioan Stanomir.

Urmăriți dezbaterea din emisiunea „Jurnalul de seară în materialul video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri