„Jurnalul de Seară”, în direct de la Istanbul

Data publicării:
jurnalul de seara 10.07

ACTUALIZARE 18:30  Echipa Digi24, aflată la Istanbul pe malul Mării Marmara, a surprins în direct două nave militare care se îndreptau, însoţite de paza de coastă, către Marea Neagră.

Prin cele două strâmtori, Bosfor și Dardanele, prin Marea Marmara, trec către Marea Mediterană navele rusești. Rusia are în permanență zece nave care patrulează în Marea Mediterană.

Navele americane care vin în Marea Neagră vin pentru a arăta că sunt gata să-și apere aliații români și bulgari.

În conformitate cu Tratatul de la Montreux din 1936, Turcia este țara care controlează ce se întâmplă între cele două strâmtori și trebuie să se asigure că niciodată în Marea Neagră nu intră mai mult de nouă nave care nu aparțin unui stat riveran Mării Negre și niciodată aceste nave nu au voie să aibă la un loc mai mult de 10.000 de tone. Niciodată nu au voie să intre în Marea Neagră portavioane – este o altă regulă a acestui tratat.

Turcia și-ar dori să renunțe la această responsabilitate, ar vrea ca responsabilitatea să-i aparțină unei organizații internaționale.

ACTUALIZARE 17.51. Statele Unite au cerut Turciei să opreasca pentru o vreme raidurile aeriene împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, potrivit unui diplomat occidental, citat de hurriyetdailynews.com. Diplomatul a precizat că armata turcă trebuie să se coordoneze cu militarii coaliţiei internaţionale înainte de a ataca poziţiile Statului Islamic. 


Cosmin Prelipceanu încearcă să afle ce implicaţii au toate aceste conflicte pentru NATO şi pentru securitatea României şi a zonei. Specialiştii spun că reaprinderea conflictului turco-kurd redeschide rana veche a terorismului.

Vineri, 7 august, de la ora 20.00, la „Jurnalul de seară” urmăriţi un reportaj în exclusivitate pentru Digi24, realizat în unul dintre cartierele de refugiaţi din capitala Turciei.

Alături de Cosmin Prelipceanu, în direct de pe malul Bosforului, vor fi şi invitaţii săi, jurnalişti turci corespondenţi ai marilor publicaţii internaţionale şi profesori de la Universitatea din Istanbul, specializaţi în economie si probleme de securitate militară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri