Jurnalul de seară. Sorin Ioniță: Am oprit metroul din Drumul Taberei și vorbim de Nabucco

Data publicării:
nabucco

E normal să discuți despre proiecte atât de mari, dar se discută din vremea președintelui Constantinescu. Alte scheme, aceeași idee. E foarte dificil să faci așa ceva. Zic să ne concentrăm pe lucrurile mici, realizabile, anul acesta. Să vedem ce facem cu CFR Marfă, cu arieratele locale. Să vedem ce e în acordul cu FMI. Eu vă spun că peste 15 ani tot aici o să fim. Ori o să-l facă Europa, ori n-o să-l facă nimeni. N-o să-l facă bugetul României. […] Nsuntem în stare să facem lucruri mici și medii practicabile și găsim această diversiune de a vorbi de proiecte gigantice. Am oprit metroul din Drumul Taberei și vorbim de Nabucco”, a susținut Sorin Ioniță, președintele Expert Forum, în emisiunea „Jurnalul de seară”, de la Digi24.

Consultantul politic Valeriu Turcan avertizează că proiectul Nabucco este unul cu multe semne de întrebare și cu capcane.

Este un proiect asumat de Uniunea Europeană, însă are o groază de capcane. Nu trebuie subestimată nici capacitatea Federației Ruse de a da peste cap toate planurile naționale. Aici vorbim de un proiect, o conductă de 3.300 km. Depinde de angajamentul Azerbaijanului, de angajamentul Turciei, de instabilitatea din zona respectivă, de bulgari. E un proiect din categoria cu foarte multe semne de întrebare”, a susținut Valeriu Turcan.

Este un dosar care frământă întreaga Românie. Faptul că UE nu are o strategie comună pe energie spune foarte multe pe contractele directe pe care fiecare și le face la modul egoist în interiorul Uniunii Europene cu marii producători de energie”, a completat Petru Filip, senator PSD.

Proiectul Nabucco a apărut din dorinţa Uniunii Europene de a diminua monopolul pe care Rusia îl deţine în livrarea de gaze naturale către bătrânul continent şi de a diversifica sursele de aprovizionare cu energie. Deşi ideea acestui proiect grandios a apărut în anii 90, ea nu s-a materializat până în prezent. Rusia a ţinut să contracareze gazoductul Nabucco prin proiectul Southstream, anunţat în 2010. La sfârşitul anului trecut, preşedintele Vladimir Putin inaugura deja şantierul gazoductului care va trece prin Marea Neagră cu destinaţia Europa Centrală.

Citiți și:

Nabucco a devenit un „Nabucchino”. Comitetul gazoductului se reuneşte azi la Bucureşti

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri