Kelemen Hunor, despre USL: „Prima dată în 23 de ani, am stabilit ceva și unii se răzgândesc”

Data publicării:
18122012 20m 20udmr-39294

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat neplăcut surprins de decizia luată ieri la nivelul conducerii USL privind intrarea Uniunii la guvernare.

„UDMR nu va avea participare în Guvern. Nu se pune problema unei participări politice, dar eu ca premier îmi asum acest lucru ca minoritatea maghiară să fie reprezentată în structurile administrative”, a declarat ieri Victor Ponta, în urma negocierilor din interiorul USL.

„Alegerile au fost câștigate de USL și facem un Guvern monocolor să-i spun USL. Asta nu înseamnă că nu dorim un dialog privilegiat și o comunicare pe toate palierele cu UDMR”, a declarat Crin Antonescu.

Întrebat dacă a fost surprins de poziția PNL, Kelemen Hunor a răspuns pentru Digi24: „Da, pentru prima dată în 23 de ani se întâmplă că am stabilit ceva și unii se răzgândesc”.

Președintele UDMR a subliniat că a avu discuții cu USL, „nu cu PNL sau PSD”, și inclusiv cu președintele PNL, Crin Antonescu. Întrebat dacă liderul liberal avea o cu totul altă poziție, Kelemen Hunor a declarat: „Vă explică el dacă are ceva de explicat, că nu sunt eu purtătorul lui de cuvânt”.

Reacții în partidele din USL

Nu doar liberalii s-au opus intrării UDMR la guvernare. Împotriva maghiarilor s-au pronunțat vehement liderii PC, baroni locali ai PSD și chiar fostul președinte al României, Ion Iliescu.

Ion Iliescu a declarat ierică „faţă de resentimentele existente se poate găsi o soluţie comună, care să dea satisfacţii tuturor. Să nu intre la guvernare UDMR-ul, dar să existe un dialog parlamentar, conlucrare la toate nivelurile, cum s-a promovat de-a lungul anilor, pentru că UDMR e totuşi un factor de echilibru necesar. Altminteri, dăm curs forţelor extremiste din rândul populaţiei maghiare şi nu e bine”.

„Cred că cooptarea UDMR ar stârni o reacție. Nu chiar potrivită, dar nu favorabilă a electoratului”, a spus și liderul PC, Daniel Constantin.

„Sunt solidar cu Ponta în chestiunea negocierilor cu UDMR, dar punctul meu personal de vedere e că n-ar trebui să cooptăm UDMR la guvernare”, a comentat și Marian Oprișan, vicepreședinte PSD.

După eșecul negocierilor cu USL privind intrarea la guvernare, liderii UDMR s-au răzgândit și ei în ceea ce privește votul de învestitură din Parlament: se vor pronunța împotriva Cabinetului Ponta 2.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri