Kilometrul 0. Cum se explică nostalgia după comunism a românilor

Data publicării:
andrei muraru iiccmer captura

Sondaje făcute de IICCMER arată că, în perioade de criză economică, se înregistrează o recrudescență a fenomenului nostalgiei comunismului.

Practic, aceste sondaje, din punctul meu de vedere, nu sunt despre România lui Nicolae Ceaușescu, sunt despre România anului 2014, când oamenii se simt frustrați, se simt mai săraci, mai singuri. Ei se uită înainte de 1989 pentru a arăta un cartonaș galben guvernanților. Aceasta este explicație”, a spus Andrei Muraru, președintele IICCMER, la emisiunea Kilometrul 0 de la Digi24.

Un sondaj publicat în decembrie 2013 arată că 44,7% dintre români spun că regimul comunist a fost un lucru bun pentru România, în timp ce 44,4% consideră că pe vremea lui Ceaușescu se trăia mai bine.

Faptul că școala românească nu produce atâta carte și atâta educație cât ar trebui, cât ne-am fi dorit noi să producă – există o explicație și din acest punct de vedere”, spune Andrei Muraru.

El a amintit că un sondaj asemănător, făcut în urmă cu câțiva ani, îl credita pe „Ion Antonescu, criminal de război condamnat”, drept un „erou al neamului”.

Lucrurile acestea sunt încă destul de neclare, pentru că vorbim despre o generație care este destul de nesigură față de trecutul recent. Când vom vorbi peste 40 de ani, probabil lucrurile vor sta și aici ca în Germania de astăzi”, a adăugat Andrei Muraru.

În ziua de 26 ianuarie, Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit 96 de ani.

Sâmbătă și duminică, Digi24 a difuzat filmul „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, montat din imagini care adună în total peste 1.000 de ore filmate cu Nicolae Ceauşescu şi care acoperă o perioadă de 25 de ani din viaţa dictatorului, din anul 1965, când a venit la conducerea României şi până în anul 1989, când a fost executat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri