Klaus Iohannis ar putea face o vizită în Franța în ianuarie

Data publicării:
klaus iohannis vrea sa inteleaga ceva digi24 13 noiembrie 5

Klaus Iohannis spune că preşedintele trebuie să se sprijine pe un guvern care lucrează în acelaşi sens. Klaus Iohannis precizează că pentru a-şi termina proiectele ar avea nevoie de două mandate. Printre priorităţi, el enumeră lupta împotriva corupţiei şi proceduri mai transparente pe plan instituţional. Iar pe plan extern, una din priorităţile lui Klaus Iohannis este sprijinirea Republicii Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană.

„Doresc acest lucru, da. (...) Partidele pro-europeene dispun de majoritate parlamentară şi un prim pas, foarte important, a fost făcut în iunie, odată cu semnarea acordului de asociere. Drumul spre UE este încă lung, dar eu sunt optimist”, a spus Klaus Iohannis.

Publicaţia franceză scrie că preşedintele român ar putea fi primit în luna ianuarie la Palatul Elysee de către omologul său francez, Francois Hollande. În acest sens, jurnaliştii remarcă o deteriorare a relaţiei dintre Bucureşti şi Paris, mai ales din cauza problemei romilor.

„Aceasta este o problemă pe care nu o putem rezolva pe plan naţional. Trebuie să o rezolvăm împreună. Nu putem deplasa aceste populaţii dintr-un punct într-altul, autoritar, nu este o soluţie. Sunt foarte decis să mă implic în acest domeniu şi să găsesc soluţia comună”, spune președintele.

Cât despre relaţiile externe, preşedintele subliniază că partenerii principali ai României sunt Statele Unite, NATO şi Uniunea Europeană, dar nu neglijează Rusia.

„Suntem în situaţia în care partenerii noştri aplică sancţiuni pentru a aduce pe toata lumea în poziţia în care tratatele internaţionale să fie respectate. Nu există altă cale decât a juca împreună cu partenerii. A juca un rol individualist ar fi o mare eroare”, arată el.

În privinţa relaţiei cu Germania, Klaus Iohannis susţine că nu ştie dacă aceasta se va îmbunătăţi datorită originilor sale. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri