Klaus Iohannis: Elie Wiesel, un mare spirit care s-a opus tiraniei

Data publicării:
elie wiesel GettyImages-471440948

Foto: Guliver / GettyImages

Am primit cu profundă tristețe vestea morții lui Elie Wiesel, supraviețuitor al ororilor Holocaustului și laureat al premiului Nobel pentru Pace. Una dintre personalitățile cele mai influente care și-a folosit din plin această forță pentru a propovădui virtuțile toleranței și ale libertății, Elie Wiesel va rămâne în conștiința umanității ca un mare spirit care s-a opus tiraniei și a militat neobosit pentru cauza celor defavorizați”, se arată în mesajul lui Klaus Iohannis.

România, țara în care s-a născut, îi onorează, cu deplin respect, memoria. Înalta lecție de viață pe care a oferit-o Elie Wiesel omenirii va fi pentru noi o sursă de inspirație morală.

Elie Wiesel ne-a onorat prin acceptarea președinției Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România și prin munca pe care a depus-o în această calitate. Odată cu dispariția sa, am pierdut cu toții una dintre vocile cele mai puternice împotriva uitării și a negaționismului.

Transmit familiei sale și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit sincerele mele condoleanțe”, a scris Klaus Iohannis.

Supravieţuitorul Holocaustului Elie Wiesel a murit sâmbătă, la vârsta de 87 de ani.

Elie Wiesel a fost un prolific scriitor, autor al peste 50 de opere, evreu-american de origine română, profesor, filosof, ziarist, eseist şi activist pentru drepturile omului.

El este cunoscut în special pentru biografia sa, „Noaptea”, în care autorul rememorează experienţele sale din lagărul de exterminare de la Auschwitz.

Succesul cărţii sale se explică şi prin faptul că lucrarea se bazează pe experienţa şi trăirile sale ca prizonier la Auschwitz, Buna şi lagărele de concentrare de la Buchenwald.

În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, fiind supranumit de către Comitetul norvegian Nobel „mesager pentru omenire”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri