Sari la conținut

Klaus Iohannis: Turcia, partener pentru România şi UE şi aliat al NATO, pentru care respectarea valorilor democratice sunt indispensabile

Am evaluat situaţia din Turcia. Ca membru NATO, România este interesată de asigurarea securităţii şi stabilităţii în regiune, precum şi de respectarea spiritului democraţiei şi a statului de drept. România s-a poziţionat foarte clar faţă de tentativa de lovitură de stat, condamnând acţiunile împotriva ordinii constituţionale şi a instituţiilor democratice din Turcia. Turcia rămâne partener strategic al României şi un aliat indispensabil NATO, un partener cheie al Uniuneii Europene, dar şi un actor al cărui stabilitate şi ancorare în setul de valori comune euro-atlantice şi europene este vitală pentru securitate”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT. 

Şeful statului şi-a exprimat convingerea că autorităţile turce sunt consţiente că în acest sens trebuie să respecte instituţiile democratice, dar şi drepturile omului.

„Sunt convins că partenerii noştri turci sunt conştienţi de importanţa pe care o au în acest sens respectarea instituţiilor şi a valorilor democratice, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”, a afirmat Klaus Iohannis.