Klemm și Iohannis, apel la un parteneriat și mai solid între SUA și România

Data publicării:
20180629184805__MG_8853-01receptie ambasda sua klemm iohannis Inquam Photos George Calin

Statele Unite şi România au un parteneriat solid şi vor unul şi mai bun. Asta au spus, la unison, preşedintele Klaus Iohannis şi ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm. Fiecare a punctat subiectele sensbile ale acestor zile - independenţa Justiţiei, consolidarea democraţiei şi lupta împotriva terorismului şi a provocărilor comune de securitate cu care se confruntă cele două ţări ca membre NATO.

Hans Klemm: Domnule președinte, doamnelor și domnilor, privind spre viitor, vom încerca să extindem, să consolidăm și să aprofundăm și mai mult Parteneriatul Strategic SUA-România. Vom continua să prezentăm România ca un aliat NATO model. Vom continua excelenta cooperare în domeniul aplicării legii, care oferă siguranță și securitate cetățenilor noștri, luptând împotriva terorismului și a influenței maligne a statelor ostile. Vom promova valorile americane și vom aplauda îmbrățișarea de către România a unui viitor democratic și consolidarea instituțiilor sale democratice, inclusiv a unui sistem judiciar independent. Vom sprijini un mediu de afaceri și investițional stabil, previzibil și transparent, pentru a atrage investitori americani în România. În concluzie, acum, când sărbătorim independența Americii, centenarul Unirii și prietenia existentă între America și România în ultimii 100 de ani, sper la un parteneriat și mai puternic, pe măsură ce întâmpinăm împreuna provocarile și extraordinarele oportunității ce ne așteaptă.

Klaus Iohannis: Cooperarea dintre România și Statele Unite în plan politic, militar și de securitate a ajuns la un nivel excepțional. Încurajez, totodată, identificarea de soluţii creative şi eficiente pentru a consolida, în continuare, și dimensiunea economică, inclusiv prin investiții şi proiecte de afaceri comune în domenii strategice de interes reciproc – cum este, de exemplu, cel energetic. Însă pentru ca acest obiectiv, alături de altele, să fie posibil, avem nevoie de stabilitate, predictibilitate, un sistem de justiție puternic și independent, o guvernare transparentă și responsabilă, care chiar respectă statul de drept. Toate acestea nu reprezintă o opțiune, ci singura alegere pe care putem să o facem pentru o Românie sănătoasă şi puternică, partener strategic al Statelor Unite ale Americii și stat membru al Uniunii Europene și al NATO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri