La vânătoare de roviniete. CNADNR extinde sistemul de supraveghere video

Data publicării:
rovinieta supraveghere video

252 de milioane de euro a încasat anul trecut Compania de Drumuri din rovinietă, cu 3 milioane de euro mai mult decât în 2013. Cu aceşti bani s-ar putea repara 270 de kilometri de drum, dacă ne raportăm la standardul de cost din 2010.

Şi de pe urma celor care nu şi-au plătit rovinieta, Ministerul Transporturilor a făcut bani anul trecut. 220.000 de amenzi au fost date şoferilor care nu şi-au plătit taxa, cu aproape 17% mai mulţi ca în 2013. Pe hârtie, valoarea încasărilor sare de 20 de milioane de euro, însă aproape 60% sunt contestate în instanţă.

„Luăm măsuri în acest an ca fiecare cetățean român sau străin să-și cumpere roviniete, în acest moment nefăcând toată lumea acest lucru. Și compania nu are posibilitatea, nu are suficiente camere”, a spus Ioan Rus, ministrul Transporturilor.

Ca să-i convingă pe şoferi să-şi cumpere rovinietă când pleacă la drum, Compania de Drumuri instalează noi camere de supraveghere pe şosele. 15 au fost puse deja în funcţiune, pe lângă cele 50 care deja sunt montate.

Un nou punct de control al rovinietei a fost instalat şi pe DN1. În total, pe cel mai aglomerat drum al ţării vor fi de acum încolo șase astfel de sisteme de control prin camere de supraveghere. Cel mai cunoscut este cel de la Româneşti. Este şi cel mai uşor de ocolit de către şoferi.

Camere noi au fost instalate şi pe DN72, care leagă Ploieştiul de Târgovişte şi Găeşti, dar şi pe DN15, care face legătura între Turda, Târgu Mureş şi Bacău. Şefii de la Drumuri spun că acestea sunt instalate în puncte cheie şi sunt greu de ocolit.

Acum pe şosele sunt 66 de astfel de camere, iar până la finalul anului vor mai fi instalate încă 8. Sistemul video de control al rovinietei funcționează destul de simplu. Camerele de supraveghere fotografiază numărul mașinii, iar imaginile ajung într-un server care verifică dacă s-a plătit sau nu taxa de drum. Cei care au greşit primesc acasă amenda, în plic. Aceasta este de 250 de lei pentru un autoturism, dar ajunge la 4000 de lei pentru un TIR. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri