Lacăt pe serele de la Popești-Leordeni. De aici vin 50% din legumele vândute în magazinele din Capitală

Data publicării:
salvati rosia

50 de angajați ai celei mai mari sere din Europa protestează față de scumpirea gigacaloriei pentru firme, iar 2.000 de oameni au întrerupt activitatea.

Acesta este primul semnal de alarma tras de salariații acestei ferme după ce, tot azi, conducerea companiei a decis intreruperea agentului termic in sere.

Argumentul pentru această decizie este scumpirea gigacaloriei pentru firme cu 40%, de la 1 ianuarie.

Legumele româneşti se vor scumpi cu 50%

Sergiu Ivanov este agriculor în Iaşi şi cultivă salată şi ceapă de mai bine de 10 ani. Anul acesta va vinde în piaţa mai puţine legume ca de obiciei, dar mai scumpe, pentru că vremea i-a stricat socotelile. Nu mai e gerul de vină, ca în fiecare an. De data asta n-a nins deloc, iar cerul a fost mai tot timpul înnorat, aşa că producţia e mai mică, susţin fermierii.

La fel stau lucrurile şi în sudul ţării. O seră din apropierea Bucureştiului se va închide. Proprietarii susţin că nu îşi mai permit să încălzească culturile de roşii şi castraveţi după ce Primăria Capitalei a majorat preţul gigacaloriei cu 40 la sută de la începutul anului. Totuşi, în asceste luni de iarnă temperaturile au fost mult mai mari decât de obicei şi nici măcar nopţile n-au fost geroase. Prin urmare, serele nu au avut nevoie de încălzire suplimentară.

În maxim două saptămâni am putea avea creștere de preț de până la 50 la sută, la legume și fructele furnizate cetățenilor în sezonul rece”, a declarat Alex Jurconi, preşedintele Pro Agro.

Direct afectaţi vor fi consumatorii, pentru că vor mânca şi mai multe legume din import. Oricum, iarna, mai mult de 70 la sută dintre ardeii şi castraveţii de pe piaţă sunt din Olanda şi Turcia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri