Sari la conținut

Laura Codruța Kovesi, despre dosarul lui Titus Corlățean: Nu cunosc motivele tergiversării cazului în Parlament

„Există o suspiciune de abuz în serviciu. Așteptăm să vedem dacă vom primi aviz pentru a putea începe efectiv ancheta în acest dosar. Deocamdată, noi am prezentat indiciile pe care le avem, este o suspiciune că s-a comis această infracțiune de abuz în serviciu. O să așteptăm după 15 iunie”, a spus procurorul-șef al DNA.

„Nu cunosc motivele întârzierii. Poate așteaptă și ei (senatorii, n.r.) decizia Curții Constituționale, nu știu. Mi-e greu să comentez pentru că nu am participat la discuțiile de acolo, nu ni s-a comunicat care este motivul întârzierii. Sunt situații în care solicitările noastre au fost puse în discuție mai repede, sunt situații în care a durat o lună sau mai mult. În acest caz, eu nu vă pot spune de ce s-a fixat un termen așa lung”, a precizat Laura Codruța Kovesi.

„În contextul organizării alegerilor prezidențiale din anul 2014, în calitate de ministru al Afacerilor Externe, Titus Corlățean, prin încălcarea procedurilor legale și prin acte de dispoziție, a organizat discreționar secțiile de votare din străinătate, obținând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus și susținut de partidul din care făcea și el parte”, susține DNA, potrivit Agerpres.

Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetățeni români care și-au putut exercita dreptul de vot în străinătate, indică procurorii.

„Prin urmare, limitarea accesului la secțiile de votare în străinătate a avut drept consecință creșterea procentajului total de voturi favorabile obținute de același candidat, în condițiile în care comportamentul electoral al cetățenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv. Pe de altă parte, dreptul de vot cetățenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat. Vătămarea s-a realizat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât și prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulți dintre titularii dreptului la vot să renunțe la exercitarea acestuia”, menționează sursa citată.

DNA mai susține că fostul ministru de Externe a cauzat și „o vătămare a intereselor legitime” ale MAE, interese care constau în buna funcționare a misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României în străinătate și în îndeplinirea de către acestea, în condiții optime, a atribuțiilor legale privind apărarea, în străinătate, a drepturilor cetățenilor români.