Legea antifumat, publicată în Monitorul Oficial

Data publicării:
Tigara tigari fumat GettyImages-476551316

În 22 decembrie 2015, senatori din mai multe grupuri parlamentare au formulat la CCR o contestație referitoare la neconstituționalitatea Legii privind modificarea și completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, proiect de act normativ care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise.

Legea care interzice fumatul în spaţiile publice  este constituțională, au decis judecătorii CCR săptămâna trecută.

Legea interzice complet fumatul în toate spaţiile publice închise, dar şi la locurile de joacă pentru copii, fie că sunt în aer liber sau în spaţii închise. În plus, este interzisă şi vânzarea la bucată a ţigaretelor şi a ţigărilor de foi. Se va putea fuma, însă, în camerele special amenajate în aeroporturi, dar şi în penitenciare.

Persoanele fizice care nu respectă prevederile legii riscă amenzi de până la 500 de lei. În cazul cluburilor, barurilor şi restaurantelor, sancţiunile sunt mai dure: amenzi între 5.000 și 15.000 de lei sau suspendarea activităţii. Sancţiunile merg chiar până la închidera unităţilor care nu au respectat legea.

În Europa, fumatul în baruri şi restaurante este interzis aproape în toate statele. Codaşe sunt România, Cehia şi Austria. Statele Unite au interzis fumatul în spaţii publice încă din 1998.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri