Legea descentralizării. Consiliile judeţene vor trebui să gestioneze sănătatea, educaţia, cultura şi sportul

Data publicării:
Consiliul-Judetean

Ministerul Sănătăţii renunţă la cele 42 de direcţii de sănătate publică. O economie de 50 de milioane de euro ar aduce restructurarea acestora şi a caselor judeţene de sănătate, crede ministrul de resort.

Direcţiile judeţene de sănătate publică, fără funcţiile de inspecţie şi control trec la consiliile judeţene, la fel şi centrele judeţene de aparatură medicală, centrele de diagnostic, centrele medicale şi ambulatorii”, a spus ministrul Liviu Dragnea.

Trec în curtea autorităţilor locale şi direcţiile de tineret, laolaltă cu bazele sportive, taberele şcolare, cluburile şi casele de cultură studenţeşti.

Nu există o strategie la nivel naţional. Trebuie să te întrebi ce faci cu sportul de performanţă. Dacă de sportul de masă se poate ocupa orice entitate publică locală, de sportul de performanţă deja vorbim de altceva, de cicluri olimpice, de personal calificat”, crede Ciprian Paraschiv, director executiv al Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport.

Se vor descentraliza şi direcţiile de cultură, la pachet cu 170 de cinematografe şi terenuri din patrimoniul Ministerului Culturii.

„Cele mai multe sunt inutilizabile, închise, afectate de litigii, revendicate. Ceea ce noi vom încerca la minister este să păstrăm aceste cinematografe la nivelul reglementării, nu al administrării”, spune ministrul Daniel Barbu.

Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă ies din subordinea Ministerului Muncii, motiv pentru autorităţile locale să facă planuri.

„I-ar putea schimba în bine viaţa cetăţeanului, dacă bugetele pentru combaterea şomajului ar fi mai generoase. I-ar putea schimba viaţa în rău, dacă aceste sume n-ar mai fi”, crede directorul AJOFM Buzău, Ionel Tocitu.

La nivel local e haos

Disputele politice creează însă haos la nivel local. Inspectoratele şcolare vor rămâne la Ministerul Educaţiei, chiar dacă iniţial era vorba să fie preluate de consiliile judeţene. La nivel local vor putea fi numiţi însă profesorii şi directorii de şcoli.

Dacă faceţi o hartă a directorilor de şcoală, indiferent ce partid i-a pus, o să vedeţi că ăla din Eforie predă la Hârşova, ăla de la Hârşova la Cogealac, ăla de la Cogealac la Ostrov. Uite aşa-s! De ce, pentru că i-a repartizat după niste criterii absurde un ministru sau un inspector-şef”, susţine Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Pentru a putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014, legea descentralizării trebuie adoptată înainte bugetului pe anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri