Legile permit funcționarea fabricilor clandestine de alcool. 90% din consumul de băuturi spirtoase este nefiscalizat

Data publicării:
alcoale

Primele ore ale dimineţii, undeva la 20 de kilometri de Bucureşti. Cu ochii cârpiţi de somn, câţiva localnici se-ntrec în poveşti despre isprăvile lor bahice.

- Rom... să vă confirme doamna care e patroană la bar cât am lucrat la ea la casă că dormeam cu sticla de rom sub cap şi beam la ea până nu mai ştiam!

- Beau o ţuică pe primul plan! Merg prin zăpadă, n-ai treabă!

- Ce-aţi băut aseară?

- Vin, numai vin. Vin de-al nostru, beau 5 kile, n-am nimic!

Românii beau peste 14 litri de alcool pur anual şi sunt printre cei mai mari consumatori de alcool din lume. În ruşinosul clasament ne depăşesc doar patru ţări ex-sovietice: Belarus, Republica Moldova, Lituania și Rusia.

Consumul mare este ţinut cu băuturi ieftine. Iar asta se întâmplă din cauza pieţei negre lăsată de autorităţi să înflorească. Pentru consumul propriu, legea permite cantităţi impresionante.

Vă daţi seama, o familie care poate consuma 100.000 de litri de vin şi 750 de litri de ţuică fără să plătească, să raporteze nimănui, cine mai munceşte în ţara asta?”, susține Romulus Dascălu, preşedinte Federaţia Patronale a Băuturilor din România.

- Umplem cazanul cu boască şi îi dăm drumul la foc şi acolo punem la butoi o oală din aia mare şi curge ţuică.

- Se mai consumă și în familie, dar mai și vând, că îmi trebuie și bani.

Soluţiile trebuie să vină repede, spun specialiştii.

Reglementări serioase, hai să închidem cele 300.000 de instalaţii care funcţionează ilegal”, adaugă Romulus Dascălu.

Statistica spune că din cheltuielile de peste 1.600 de lei pe lună pe care le are o gospodărie, aproape 8% din bani se duc pe ţigări şi alcool. Cifrele nu ţin însă cont de faptul că 90% din băuturile spirtoase sunt nefiscalizate. Nu apar în statistici. Dacă ar fi să le adăugăm şi pe acestea, devine clar că sute de mii de români îşi cheltuie practic jumătate din bani pe produse nocive sănătăţii.

- Ce luaţi prima dată din magazin?

- Pâine, normal... şi ţigări.

- Deci asta e ordinea: pâine, ţigări...

- Şi o bere!

„Astăzi în România în continuare se consumă alcool medicinal. Toţi o ştiţi şi toată lumea râde şi face bancuri. Se produce necontrolat prin cazane peste tot. Sunt sute, mii de tone de distilate de fructe stocate în subsoluri. Ăsta mai este consum de casă? Sunt fabrici! Ştiţi că la ţară moneda de schimb este băutura care este necontrolată din toate punctele de vedere. Problema este că e sanitar necontrolată”, afirmă Nawaf Salameh, producător de băuturi alcoolice.

Şase oameni au murit anul trecut în Călăraşi, după ce au băut alcool tehnic crezând că este ţuică.

Topul consumatorilor de alcool (alcool pur/cap de locuitor)

Belarus - 17,5 litri

Republica Moldova - 16,8 litri

Lituania – 15,4 litri

Rusia - 15,1 litri

România - 14,4 litri

Ucraina - 13,9 litri

sursa: Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri