Licitație cu obiecte din Epoca de Aur. Sabia lui Nicolae Ceaușescu a fost vândută cu 7.000 de euro

Data publicării:
sabia lui ceausescu

Perioada comunismului și-a pus o amprentă puternică asupra amintirilor multora dintre români. Nostalgiile i-au făcut pe bucureşteni să scoată mii de euro din buzunare pentru a achiziţiona obiecte specifice Epocii de Aur.

„Voiam o plachetă de protecţia muncii din anii 70, dar aşa cum zicea o prietenă mai devreme, este visul oricărui corporatist, aşa că a plecat de la 40 de euro şi a ajuns la 400 sau chiar 400 şi ceva”, spune Ada Teslaru, participantă la licitație.

„M-am mai bătut pe nişte reviste Time una cu Ana Pauker din 48 şi alta din 64 parcă cu ascensiunea lui Ceauşescu. Mă bucur că le-a luat cineva din presă”, spune Ada Teslaru.

O reclamă la cunoscutul CICO, singurul suc care putea fi consumat in anii 70-80, a fost achiziţionată cu 400 de euro, un preţ de 10 ori mai mare decât cel de pornire. Un lot format dintr-o sticlă de rachiu de pere şi ţigări Carpaţi a fost adjudecat pentru 180 de euro.

Cele mai râvnite obiecte au fost faimoasa blană care i-a aparţinut Elenei Ceauşescu, pentru care cumpărătorul a plătit 900 de euro, şi o sabie aurită, de protocol, pe care Nicolae Ceauşescu o primise cadou în 1971. Sabia s-a dovedit a fi şi cel mai scump obiect al licitaţiei: 7.000 de euro .

„În general au fost preţuri acceptabile, nu pot să spun că au crescut foarte mult peste cât voiam să dau”, spune un colecționar, Daniel Obreja.

„Vă pot spune că ne apropiem de 95% rată de adjudecare”, spune reprezentantul organizatorului licitației, Valeriu Sângeorzan.

Aproape toate obiectele scoase la licitație și-au găsit noi proprietari, pasionați de istorie sau pur și simplu nostalgici, oameni care au cheltuit în total aproximativ 57.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri