Licitații contestate. Patru angajați ai Metrorex sunt suspectați de corupție

Data publicării:
SCUMPIRI METROU

Procesul de achiziţie a trenurilor pentru magistrala de metrou din Drumul Taberei este în coadă de peşte. Licitaţia câştigată de spaniolii de la CAF este în vizorul procurorilor anticorupţie şi, în acelaşi timp, este contestată de Alstom şi Astra.

Însă contestaţia nu va putea fi soluţionată până când nu va fi dat un verdict final în dosarul de corupţie în care sunt implicaţi şi patru angajaţi ai Metrorex.

În aceste condiţii, singura soluţie ar putea fi reluarea licitaţiei pentru achiziţia de trenuri, deşi companiile implicate în prima licitaţie ar putea contesta şi această măsură.

Licitaţia are o valoare estimată de aproximativ 440 milioane euro, cu TVA, şi vizează achiziţia a minimum 43 şi maximum 51 de trenuri pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, printr-un acord-cadru cu până la patru contracte subsecvente.

Metrorex a primit pe 15 octombrie oferte din partea Astra Vagoane Călători, Alstom, CAF, CSR din China şi Pesa din Polonia. Sumele nu includ TVA.

Presa a relatat încă din luna martie că procurorii DNA au făcut percheziţii la Metrorex, fiind suspectate fapte de corupţie în cazul licitaţiei pentru cumpărarea trenurilor.

Fără să spună că ar fi vorba de o anchetă, Metrorex anunţa în decembrie că amână până cel târziu în luna martie desemnarea câştigătorului contractului, din cauza complexităţii ofertelor.

La 10 martie, administratorul metroului bucureştean a comunicat că a finalizat etapa de evaluare a ofertelor, dar rezultatele finale, stabilirea câştigătorilor şi atribuirea contractelor de achiziţie publică vor fi comunicate printr-un anunţ de atribuire, publicat ulterior.

Potrivit unor surse, spaniolii de la CAF au fost desemnaţi câştigători. Iar la jumătatea lunii aprilie, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a anunţat că a primit cele două contestaţii de la Astra şi Alstom pe care nu le poate soluţiona acum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri