Sari la conținut

Lider sindical: Niciun tren nu va circula miercuri între 7:00 și 9:00. 600 de trenuri de călători sunt afectate

Actualizare 12.15. Liderul sindical Gheorghe Frățică a spus în această seară, la Digi24, că salariații de la Mișcare-Comercial sunt singurii care vor întrerupe lucrul mâine. Chiar și așa, niciun tren nu va circula între orele 7.00 și 9.00, deoarece protestul este tocmai al celor care conduc circulația trenurilor.

Gheorghe Frățică a precizat că este o oprire voluntară a lucrului și nu declanșarea unui conflict de muncă.

Vor fi afectate aproximativ 600 de trenuri de călători și 300 de trenuri de marfă. Acestea nu vor fi oprite însă în câmp, ci vor fi duse până la prima gară, a mai spus Gheorghe Frățică.

____________________

„Protestul nu este organizat de sindicate. Va fi vorba despre o încetare voluntară a lucrului de către cei implicaţi în circulaţia trenurilor, pentru a trage semnale de alarmă actualilor şi foştilor guvernanţi legate de faptul că în ultimii cinci ani nu au primit niciun procent în plus la salarii. Negocierile pentru încheierea noului contract colectiv de muncă au eşuat, ultima întâlnire cu ministrul Transporturilor fiind astăzi (marţi - n.r.). Noi i-am informat pe angajaţi că a eşuat negocierea. Miercuri va mai fi o întâlnire cu ministrul, la 17.00", a spus Gheorghe Frăţică, citat de Mediafax.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a spus că are „informaţii” privind oprirea temporară a lucrului miercuri dimineaţă, subliniind însă că eventualul protest nu este organizat de sindicate.

Federaţiile sindicale din transporturile feroviare ameninţau încă din 15 aprilie că ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, care să ţină cont de solicitările salariaţilor.

Printre nemulţumirile sindicaliştilor de numără cele legate de nivelul salariilor, de eliminarea drepturilor angajaţilor de a călători gratuit pe calea ferată şi de faptul că nesemnarea noilor contracte colective de muncă ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariaţi de la CFR Marfă.