Litoral 2015: Taxa pe micul dejun, pentru promovarea staţiunii şi pentru radio-TV

Data publicării:
mic-dejun

Hotelierii de la Mamaia plătesc cele mai multe taxe. Pentru promovarea staţiunii, întreţinerea spaţiilor verzi şi o contribuţie pentru Poliţia Locală, care asigură liniştea publică. La Eforie-Nord tocmai a fost introdusă taxa pentru curăţenia oraşului, dar hotelierii vor să o atace în justiţie. Ultima pe listă este taxa radio-TV. Şi de ea vor să scape proprietarii de hoteluri şi tot cu ajutorul judecătorilor. Iar noua idee de a plăti mai mult şi pentru că oferă mic dejun turiştilor a pus capac.

În prezent, 1% din preţul plătit de fiecare turist pentru cazare este virat la bugetul primăriei locale, prin aşa numita taxă hotelieră. Adică 1 leu la fiecare 100 de lei achitaţi.

Taxa hotelieră nu înseamnă venituri în plus aduse bugetului unei unităţi hoteliere. Hotelul acţionează că o bancă ce colectează banii de la turişti. Nici măcar nu le declarăm, contabil vorbind, într-un cont de venituri de clasa 7. Banii pur şi simplu se colectează şi, la sfârşitul lunii, se predau sau se varsă într-un cont al Administraţiei Locale”, a spus Anca Nedea, directorul unui hotel din Mamaia.

Acum însă, autorităţile propun o găselniţă legislativă care le-ar aduce mai mulţi bani. Taxa de 1% să se aplice nu doar asupra traficului de cazare, ci şi asupra valorii micului dejun.

În toată Europa funcţionează acest sistem, se aplică la tariful de cazare. Micul dejun este un serviciu pe care îl iau într-un alt salon, nu dorm, de-aia se plăteşte taxa de sejur”, a spus Mihai Râşniţă, secretarul general al Federației Industriei Hoteliere din România.

În mod sigur, vom fi obligaţi să creştem tarifele proporţional cu taxa locală, exact cu cât va decide Ministerul de Finanţe, dacă va decide, eu sper că nu se va întâmpla acest lucru şi că vor intelege problema, deci dacă vor creşte procentual această taxă locală şi se va răsfrânge şi asupra micului dejun, atunci automat proporţional, exact cu aceeaşi sumă sau procent, vom fi nevoiţi să creştem şi noi tarifele”, a adăugatAnca Nedea.

Presaţi de schimbările preconizate, hotelierii au cerut lămuriri la Ministerul Finanţelor. În răspunsul oficial, sunt precizate sec condiţiile de taxare.

"Dacă societatea care oferă cazare nu evidenţiază distinct pe factură valoarea micului dejun, atunci cota de 1% se aplică la valoarea înscrisă pe factură ca servicii cazare sau tarif cazare", a spus Ministerul Finanţelor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri