LOVITURĂ PENTRU CNA. Sancțiunile contestate, aplicabile doar după decizia definitivă a instanței

Data publicării:
27112012 20zaharescu-35567

În ordonanța de urgență adoptată azi nu se mai precizează nimic în legătură cu posibilitatea ca membrii CNA să poată fi schimbați odată cu modificarea majorității politice din România.

Proiectul inițial spune că membrii CNA trebuie să meargă în Parlament de fiecare dată când se modifică majoritatea și să prezinte un raport de activitate. Dacă acest raport este respins, membrii CNA puteau fi demiși.

În prezent, mandatul membrilor CNA este pentru o perioadă de șase ani, indiferent cine este la putere ca și formațiune politică.

Firmele de cablu ar urma sa fie obligate să difuzeze şi să ordoneze canalele în funcţie de audienţa pe care posturile au avut-o în anul anterior.

„Pentru obtinerea avizului, distribuitorii au obligația de a comunica Consiliului structura ofertei de servicii de programe retransmise. În cadrul acestei oferte, serviciile de programe retransmise vor fi ordonate anual, fiind poziționate pe frecvențe în ordinea descrescătoare a mediei cotei de audiență măsurată și certificată conform art. 45, realizată de fiecare serviciu de programe în cursul anului calendaristic precedent”, se arată în articolul 74, alineatul (2) din ordonanță.

O altă modificare importantă inclusă în OUG prevede obligația pentru orice distribuitor care retransmite servicii de programe să asigure aceeași prelucrare a semnalului pentru toate programele incluse în oferta sa.„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe are obligaţia să asigure aceeaşi prelucrare a semnalului retransmis pentru toate serviciile de programe incluse în oferta sa, astfel încât parametrii tehnici ai semnalului la utlizatorii finali (...) să fie identici pentru toate programele retransmise. În acest scop (...) au obligaţia de a-şi asigura, pe cheltuiala lor, folosinţa echipamentelor necesare în vederea preluării semnalului transmis de furnizorul de servicii media”, se arată în articolul 82, indice 1, din OUG, prevedere nou introdusă.

Ordonanta intenţionează să modifice şi categoria unor posturi de televiziune.

În lege, serviciile de programe cu pondere semnificativă în formarea opiniei publice sunt programele generaliste, de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi economice de actualitate. Iar ordonanţa scoate din lege serviciile generaliste.

Noua formă a articolului 44 alineatul (2), litera d) precizează că prin servicii de programe cu pondere semnificativă în formarea opiniei publice sunt serviciile de programe de știri, de analize și dezbatere pe teme politice și/sau economice de actualitate.

Astfel, un post nou de televiziune ar avea şanse aproape inexistente să intre în lista difuzorilor, pe motiv că nu face parte dintre serviciile de programe cu pondere semnificativă în formarea opiniei publice.

Totodată, potrivit textului adoptat azi, în cazul în care este sesizată o problemă privind calitatea semnalului, iar în cinci zile aceasta nu este remediată, firma va fi penalizată cu 1 – 3% din cifra de afaceri a anului precedent.

Prin OUG i se ia CNA - ului instrumentul cel mai important: sancțiunea în timp real pentru dezechilibre.

Articolul 93, alineatul 3 din ordonanță prevede că orice contestare a sancțiunii CNA în instanță suspendă executarea până la decizia definitivă.

Ordonanţa intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul oficial şi trimiterea actului normativ în Parlament.

Justificarea caracterului de urgență

Ordonanța de urgență a fost adoptată, având în vedere „consecințele negative asupra domeniului audiovizual, derivând din lipsa unor mecanisme legislative eficiente de eliminare a corupției și a practicilor netransparente în acest domeniu, care s-ar perpetua și s-ar amplifica în cazul neadoptării urgente a unor reglementări clare menite să asigure un climat concurențial corect și respectarea dreptului publicului român la producții audiovideo de calitate”.

_________________________

Actualizare 12:15:Legea Audiovizualului a fost modificată prin ordonanță de urgență.

În urmă cu două săptămâni premierul dădea asigurări că legea audiovizualului va fi modificata doar atunci când vor interveni modificări la nivel european.

„CNA este organizat conform unor practici și standarde europene. Nu modificăm nimic decât dacă se modifică la nivel european”, declara Victor Ponta.

Jurnalist:E vorba de o miză politică și una de bani

Analistul media Iulian Comănescu a declarat în direct la Digi24 că această modificare prin ordonanță de urgență este o politizare clară a Consiliului.

Este o politizare clară a CNA-ului.E vorba de o miză politică și una de bani.Politicul este interesat de media foarte multîncă din 2008, mai ales în campania pentru prezidențiale s-a presupus că televiziunile politice pot întoarce scorurile electorale. E și vorba de bani, comisioane... eu am făcut un calcul schematic și suma cifrelor de afaceri a agenților mari de publicitate e undeva la 6 miliarde de euro, în timp cetoată piața de publicitate e de 300 de milioane. Asta înseamnă o diferență de 50%, bani care probabil rămân în agenții”, a spus Comănescu.

Președintele CNA: Noi am transmis observațiile noastre

Preșdintele CNA Răsvan Popescu a declarat că nu a văzut documentul oficial. El a reamintit că CNA a transmis anterior Guvernului observațiile sale și și-a exprimat convingerea că s-a ținut cont de ele.

Aceste observații se referă la statutul Consiliului, atribuțiile sale, raportul anual care se prezintă Parlamentului și, care, dacă ar fi respins, ar duce la schimbarea CNA, spoturile de publicitate din timpul transmisiilor sportive, etc.

El a refuzat să comenteze hotărârea Guvernului, până când nu va analiza documentul oficial.

_________________________

Ministerul Justiției a refuzat să semneze proiectul de modificare a legii audiovizualului când Digi24 l-a prezentat săptămâna trecută.

Acest proiect a stârnit reacții controversate în rândul firmelor de cablu și publicitari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri