Lupta lui Victor Ponta cu salariile mari de la stat. Istoricul declarațiilor

Data publicării:
companie de stat

Premierul Victor Ponta a explicat că le-a pus gând rău directorilor din companiile de stat din cauza rezultatelor slabe înregistrate, în raport cu salariile câştigate.

„E o pâine foarte albă la stat, dar poate au și performanță cu această ocazie și poate reușim să îi mai impozităm într-un fel sau altul”, a declarat Victor Ponta.

Pentru că partenerii liberali s-au opus acestei măsuri, premierul Victor Ponta a căutat un plan B.

„Problema principală aici este cât de mare e diferență între cel mai mare venit din zona bugetară sau mai ales din zona companiilor și a autorităților care sunt majoritar de stat și cel mai mic venit. Evident că între 18.000 lei lunar și 800 lei lunar e mult prea mare diferența. O să căutăm, avem timpul necesar să gândim o soluție de echilibrare”, mai spus Ponta.

Nu este singurul premier preocupat de nivelul salariilor mari din companiile de stat. Şi Emil Boc, pe când se afla la conducerea Guvernului, a încercat să limiteze ceea ce numea atunci „salariile nesimţite”. A aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care a plafonat salariile directorilor generali la 4.800 de lei, încadrarea pentru funcţia de secretar de stat. Dar măsura nu a fost un succes. La companiile energetice, de exemplu, şefii companiilor de stat au ocolit legea şi au câştigat în continuare sume uriaşe. În plus, acolo unde s-a aplicat regula, s-a ajuns ca directorii adjuncţi să câştige mai mult decât directorii generali.

Salarii mici, invitație la corupție

„Nu te poți aștepta de la un om care semnează contracte de 500 de milioane de euro pe an să aibă un salariu de 1.000-2.000 de euro, pentru că atunci este o invitație la corupție”, a considerat Valeriu Turcan, consultant politic.

„A mai fost încercarea lui Boc. Din păcate, prin legea aceea au fost sancționate doar salariile directorilor generali. Ar trebui fixate criterii foarte clare și ele trebuie să fie urmărite. Managerul care are un salariu de o asemenea dimensiune trebuie să se angajeze la a obține o performanță potrivită unui salariu”, a spus și Ecaterina Andronescu, senator PSD.

Salarii fără performanţă

CFR SA

Salariul managerului: 14.583 euro/lună

Pierderi în 2012: 120 milioane de euro

CFR Marfă

Salariul managerului: 9.500 euro/lună

Pierderi în 2012: 23,5 milioane de euro

TAROM

Salariul managerului: 10.000 euro/lună

Pierderi în 2012: 53 milioane de euro

Poşta Română

Salariul managerului: 14.280 euro/lună

Pierderi în 2012: 12 milioane de euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri