„M-a bătut, m-a strâns de gât, a încercat să îmi smulgă genele”. Bilanţul violenţei domestice în luna femeilor

Data publicării:
0903 20violenta-53924
„Mă ţinea şi mă strângea de gât până nu mai aveam respiraţie. Minute în şir”

A fost forţată să mânânce sare cu linguriţa, a stat legată de calorifer şi a fost bătută timp de zece ani. Agresorul îi este soţ cu acte. Cel care ar fi trebuit, de fapt, să îi ofere protecţie.

„Nu trece dacă taci” | Asociaţia ANAIS

Mă ţinea şi mă strângea de gât până nu mai aveam respiraţie. Minute în şir. (...) Chiar am crezut că o să mă omoare în ziua aceea. M-a călcat în picioare, m-a bătut, mi-a tăiat părul cu o forfecuţă, la urmă cu maşina de tuns. Cu o pensetă a încercat să îmi smulgă genele.

După ultima bătaie, în urmă cu două săptămâni, tânăra care îşi spune acum povestea în faţa camerei a mers din nou la Poliţie. Apoi a mers în instanţă pentru a cere un ordin de protecţie.

Un act cu valabilitate limitată, ordinul de protecţie are efectiv putere timp de maximum un an

În România, legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie permite cererea unui ordin de restricţie din mai 2012, care este valabil însă numai şase luni. Până acum, la nivel naţional au fost înregistrate 1009 cereri, însă au fost acordate doar 406, potrivit datelor Asociaţiei ANAIS.

Din cele 1009 cereri, 953 au fost depuse de femei şi 59 de bărbaţi.

După ce valabilitatea ordinului de protecţie expiră, dacă se menţine situaţia de pericol, judecătorul poate emite la cererea victimei un nou ordin de protecţie de maximum şase luni.

După expirarea acestui termen, victima este practic obligată să convieţuiască din nou cu partenerul.

În litera legii, „protecţia victimei” înseamnă că, în perioada stabilită de instanţă, victima trebuie să locuiască la un centru special sau la domiciliu, dar fără agresor. Cu alte cuvinte, legea este atât de permisivă, încât tot ce riscă partenerul violent este să fie evacuat din casă.

Pe de altă parte, victimele au nevoie de consiliere psihologică. Fie că au plecat de lângă bărbat, fie că au rămas, ele au în primul rând probleme grave în privinţa stimei de sine. Pot suferi afecţiuni psihice precum depresia care, netratată, pot duce în cele mai grave cazuri la suicid.

Mai multe amănunte despre ordinele de protecţie emise din mai 2012 până anul acesta, pe site-ul Centrului Filia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri