M. Duşa: Anumite obiective NATO după 2014 trebuie modificate

Data publicării:
mircea dusa crop

 

„Noi, România şi Polonia, credem că faţă de situaţia care există în această zonă, anumite obiective ale NATO după 2014 trebuie să fie modificate”, a spus Mircea Duşa, la finalul întâlnirii.

El a menţionat că a discutat cu Tomasz Siemoniak despre poziţiile celor două ţări vizavi de situaţia creată în zonă.

„Am discutat despre poziţiile celor două ţări, României şi Poloniei, vizavi de situaţia creată în zonă, mai ales că România şi Polonia sunt două ţări graniţă ale NATO şi UE, şi de faptul că şi România şi Polonia au o graniţă cu Ucraina - noi aproape o mie de kilometri, de asemenea, şi Polonia are o graniţă destul de întinsă - şi că statele NATO, statele UE trebuie să aibă o anumită poziţie de capabilităţile militare viitoare în această zonă”, a spus Duşa.

Acesta a afirmat că, având în vedere noua situaţie politico-militară din zonă, cele două state consideră, fiind state graniţă ale NATO şi state graniţă cu Ucraina, că în obiectivele şi capabilităţile şi infrastructura pe care NATO trebuie să le aibă în această zonă, trebuie să existe „o concepţie mult schimbată vizavi de ce se prefigura înainte de apariţia crizei din Ucraina”.

Sigur că atunci când vorbim de capabilităţi NATO după 2014, după Summit-ul din Anglia, trebuie să avem în vedere această situaţie nou creată, şi când vorbim de pachete de măsuri şi crearea capabilităţilor pe flancul estic al NATO şi UE, dar nu trebuie să neglijăm parteneriatul pe care NATO îl are cu Moldova, Azerbadjanul şi Georgia. (...) Trebuie să vedem postura strategică a NATO după 2014, rorţele de răspuns NATO în această zonă şi poziţionarea infrastructurii NATO în această zonă", a declarat Mircea Duşă.

La rândul său, ministrul Tomasz Siemoniak a afirmat că NATO, UE, Polonia şi România trebuie să tragă concluzii din situaţia actuală.

„Am evaluat situaţia cu ministrul Duşa şi am stabilit că ceea ce este mai important este faptul ca NATO, UE şi ţările noastre să tragă concluzii din situaţia de faţă. Ne dorim să întreprindem nişte activităţi comune şi foarte energice ca să pregătim nişte concluzii pentru summitul din septembrie. Am indicat trei direcţii principale: NATO trebuie să fie puternic şi prezent în partea estică a Europei; acest lucru se referă de asemenea la prezenţa militară a SUA în partea noastră a Europei. Şi, un al treilea lucru, dorim o colaborare strânsă între Polonia şi România (…)”, a spus acesta.

„Vestul trebuie să tragă concluzii că lumea acum câteva săptămâni s-a schimbat foarte semnificativ. (...) Noi, ca şi vestul, ca şi UE, ca şi NATO, suntem gata să apărăm valorile noastre”, a conchis ministrul Siemoniak.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri